KInderen, voornamelijk uit de stad, kwamen in Soest en Soesterberg aansterken in de frisse lucht.
KInderen, voornamelijk uit de stad, kwamen in Soest en Soesterberg aansterken in de frisse lucht. Archief HVS

‘Bleekneusjes’ even terug in Historisch Café Soest

25 september 2021 om 14:00 Historie

SOEST In Soest en Soesterberg stonden in de periode 1935-’83 verschillende kindervakantiekoloniehuizen. Daar is veel over te horen in het eerste Historisch Café sinds anderhalf jaar. René van Hal en Jan de Mos tappen er op dinsdag 5 oktober geschiedenis.

De twee leden van de Historische Vereniging Soest diepen verhalen en anekdotes op uit de tijd dat kinderen, met name uit de steden, hiernaartoe komen om een frisse neus te halen en aan te sterken. De jonge bezoekers werden hierheen gezonden om ‘gezondheid op te doen’. In Soest en Soesterberg waren er nogal wat voorzieningen waar ze tijdelijk konden verblijven.

RUST, REINHEID Bloemheuvel, De Stompert, Hemalie, Kinabu, Nieuwe Weg en Vosseveld, elk huisje kende zijn eigen geschiedenis en achterban. Uitgangspunt was dat met zes weken de kinderen weer ‘hersteld’ naar huis zouden kunnen. Rust, Reinheid en Regelmaat was het Leitmotiv. Door goed te eten, rust te nemen en van de (hoogte)zon te genieten zou dat moeten lukken. Wekelijks werd het gewicht gecontroleerd en wanneer een kind te weinig in gewicht was toegenomen in de zes weken, dan werd er vaak nog weer een zo’n periode aan vast geplakt.

ERVARINGEN De kinderen, zo merkten De Mos en Van Hal, kijken met uiteenlopende ervaringen terug op hun verblijf in Soest en Soesterberg. Voor sommigen was het een fijne en zorgeloze periode, anderen hebben minder goed ervaringen, vaak gebaseerd op verplicht moeten eten, ook als je niet lustte of kende. Allerlei maniertjes werden er gevonden om toch een leeg bord te kunnen tonen.

POLITIEBUREAU Er zijn ook verhalen van kinderen die waren ontsnapt uit een kindervakantiekoloniehuis om de omgeving te verkennen, en daarbij op het politiebureau belandden. Tijdens zo’n Historisch Café is er voor bezoekers voldoende gelegenheid om het gesprek aan te gaan. 

De lezing over de ‘Bleekneusjes’ bij de Historische Vereniging Soest-Soesterberg is op dinsdag 5 oktober, aanvang 20.00 uur, in het Gildehuis aan de Steenhoffstraat 46b.

Gezien het beperkt aantal plaatsen dat beschikbaar is, dienen belangstellenden zich voor het bijwonen van het Historisch Café aan te melden. Dat kan via de website van de vereniging: www.hvsoest.nl.

advertentie
advertentie