Het eerste gemeentehuis van Soest, in de Kerkebuurt.
Het eerste gemeentehuis van Soest, in de Kerkebuurt. Archief HVS

Historische Cafés over Soester geschiedenis

30 augustus 2021 om 19:45 Historie

SOEST Het bestuur van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg (HVS) gaat de organisatie van Historische Cafés weer oppakken. De belangstelling voor dit soort activiteiten, waarin een historisch onderwerp wordt ingeleid en besproken, was altijd al groot.

Niet zelden moest een Historisch Café vanwege het grote aantal aanvragen twee keer worden gehouden. Mede gezien de vele reacties op social media wanneer er ‘oude’ foto’s worden geplaatst en op artikelen in de verschillende kranten, lijkt de belangstelling voor de Soester historie toe te nemen. En er is een keur aan interessante historische onderwerpen te bedenken, die de Soesters aanspreken.

AFTRAP In september worden de eerste bijeenkomsten georganiseerd. Op zowel 11 als 12 september tijdens de Open Monumentendagen wordt in samenwerking met Museum Soest de aftrap gegeven met een Historisch Café waarin de historie van de Soester gemeentehuizen wordt besproken. Het eerste gemeentehuis stond in de Kerkebuurt en na verschillende verhuizingen en vele discussies hebben het college, de raad en de ambtenaren hun thuis gevonden in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein nabij de Dalweg. Waarom al die verhuizingen en discussies over nieuwbouw gemeentehuizen? René van Hal kan daar veel over vertellen.

FOTOWANDELING Tijdens het Herstart Cultuur Festival op zaterdag 25 en zondag 26 september zal René van Hal in Museum Soest de bezoekers meenemen op een fotowandeling door het oudste pad van Soest. Dat is het Kerkpad. Van Hal ‘loopt’ verhalend van het Lange Eind naar de Kerkebuurt en blijft stilstaan bij verschillende panden, ongeacht of die nog bestaan of niet. Voorbeelden: de herbergen De Halve Maan en de Zwaan, Huize Middelwijk, Buitenplaats Blijendaal, maar ook gebeurtenissen. Bij zware storm wist de Zuiderzee met het water tot aan het Kerkpad door te dringen. In het najaar staan op de eerste dinsdagavond van de maand Historische Cafés gepland over onder andere Busonderneming Tensen en het Soester Natuurbad.

Aanmelden is noodzakelijk: www.hvsoest.nl.

advertentie
advertentie