Corona dwarsboomde in het voorjaar de plannen en dagbesteding van wandelaars die van de natuur wilden genieten.
Corona dwarsboomde in het voorjaar de plannen en dagbesteding van wandelaars die van de natuur wilden genieten. Jaap van den Broek

Corona extra uitdaging in fotowedstrijd Historische Vereniging Soest

28 november 2020 om 07:30 Activiteiten

SOEST Waar corona ook de jubileumactiviteiten van de Historische Vereniging Soest (HVS) dwarsboomde, wordt het virus nu ingezet als extra uitdaging in de fotowedstrijd van de veertigjarige club.

Corona is als thema toegevoegd aan de vier andere thema’s die de HVS al had bedacht: gebouwen, huizen en dieren; portretten markante personen; natuur, landschap, milieu; kunst en cultuur. Naast dat het een leuke activiteit in het kader van het jubileum is, wil de HVS van de ingezonden afbeeldingen een document maken en bewaren voor het nageslacht. ,,Dan kunnen we over 25 jaar nog eens terugkijken op hoe Soesters 2020 hebben beleefd”, aldus René van Hal van de vereniging.

INVLOED Het startsein voor de fotowedstrijd werd in het voorjaar gegeven, maar de pandemie ging natuurlijk niet aan Soest voorbij en corona kreeg ook vat op het jubileum. Als gevolg van de maatregelen die werden afgekondigd, werd het in veel gevallen voor alle Soesters een ander jaar dan waarmee rekening was gehouden. Dat had ook zijn invloed op het aantal inzendingen voor de fotowedstrijd. De HVS wil die toch door laten gaan en is daarom verlengd, met toevoeging van het thema Soest(erberg) in coronatijd.

INVALSHOEKEN De coronatijd heeft wel de nodige belemmeringen opgeleverd om Soest/Soesterberg vanuit de diverse invalshoeken in beeld te brengen, beseffen Van Hal en de andere betrokkenen van de HVS. ,,Juist die coronatijd is de basis voor een unieke situatie waarin de gemeente en de rest van Nederland zich op dit moment bevindt.”

ERVAREN De organisatoren van de fotowedstrijd zouden daarom veel meer specifieke beelden willen overhouden aan dit opmerkelijke jaar, waarin Covid-19 Soest en de hele wereld in zijn greep houdt. ,,Hoe vieren wij in coronatijd Kerstmis. Hoe ervaren de mensen deze coronatijd en wat valt hen daarbij op”, geeft Van Hal enkele voorzetten aan mensen die willen meedoen.

En zo zijn er nog veel meer gelegenheden en aanleidingen om een corona-gerelateerde foto te maken en in te zenden. Wellicht zijn er Soesters en Soesterbergers die al zo’n foto hebben gemaakt.

We hopen dat mensen hun fantasie de vrije loop laten en bijzondere momenten vastleggen en insturen.

FANTASIE De drukte in de natuur, de lege restaurants waar bezoekers hun diner dan maar komen afhalen, Vaarderhoogt zonder kerstdorp, een nagenoeg lege kerk tijdens een viering, een speciale sfeer in of rond huis zijn andere mogelijke inspiratiebronnen voor de amateur fotografen. Van Hal: ,,Hoe ziet Oudejaarsavond er dit jaar uit zonder vuurwerk? We hopen dat de mensen hun fantasie de vrije loop laten en bijzondere of typerende momenten vastleggen en de foto’s insturen.”

INZENDEN De sluitingstermijn voor inzendingen is wederom verlengd en vastgesteld op 1 februari 2021. Ook voor de andere rubrieken kunnen nog foto’s worden ingestuurd, laat Van Hal weten. ,,Een mooie uitdaging in de komende weken.”

Alle informatie is te vinden op www.hvsoest.nl.

Door Johan van Beek

advertentie
advertentie