De Viersprong, ooit gevestigd aan het Nieuwerhoekplein.
De Viersprong, ooit gevestigd aan het Nieuwerhoekplein. Dia-archief Henk Gerth

Vrijwilligers nodig voor graafwerkzaamheden Historische Vereniging Soest

13 juni 2021 om 08:00 Historie

SOEST Een frisse duik in de geschiedenis. Spitten naar gegevens uit de lokale historie en die overzichtelijk documenteren en inzichtelijk maken voor belangstellenden. Voor veel leden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg (HVS) is het een klus die vaak wordt geklaard. Maar ze kunnen nog wel wat helpende handjes gebruiken bij deze graafwerkzaamheden.

Daarom zoekt de HVS mensen die geïnteresseerd zijn in het verleden van Soest en Soesterberg. Om hen richtingaanwijzers en handvatten te bieden bij het vrijwilligerswerk wordt een workshop aangeboden over hoe om te gaan met historisch materiaal.

INZICHT Daarin krijgen de deelnemers inzicht in verschillende zaken, zoals de diversiteit aan historisch materiaal waarover de HVS beschikt (o.a. in de bibliotheek en archiefkelder). Ook geeft de HVS aan waar historische informatie kan worden gevonden. Voorbeelden: Archief Eemland, het Utrechts Archief, de Koninklijke Bibliotheek, maar ook in de archieven van kranten. Ook aan de orde komt de wijze waarop de kennis door de HVS of in samenwerking met anderen wordt gedeeld in boeken, verenigingsblad, tijdschriften, website, social media. Tot slot wordt in de workshop aangegeven hoe je met de opgedane kennis en de schat aan historische informatie kunt uitdragen en presenteren.

Het is leuk om zicht te krijgen op de historie van de gemeenschap waarin je bent geboren of opgegroeid.

GOEDE BASIS Iemand die daar inmiddels alles van af weet is René van Hal die al vele jaren als vrijwilliger betrokken is bij activiteiten van de HVS. Deze rol geeft hem veel voldoening. ,,Het is niet alleen leuk om zicht te krijgen op de historie van de gemeenschap waarin je bent geboren of opgegroeid, maar het is ook een goede basis om talenten die je zelf hebt, in te zetten voor het schrijven of redigeren van artikelen, verzamelen van oud (beeld)materiaal, of het geven van lezingen waarbij je ook de levenservaringen van anderen verneemt en jouw beeld op de historie nog completer maken.”

SOCIAL MEDIA Volgens Van Hal is de populariteit van de lokale geschiedenis door de opkomst van social media groter geworden. ,,Bewoners en voormalige bewoners van Soest en Soesterberg genieten van oude beelden en herkennen de plekken van nu in de beelden van toen. Of ze zijn verbaasd hoe Soest is veranderd in de loop der jaren. Er zijn nog veen historische ‘schatten’ te ontdekken, ook voor families, bedrijven en instellingen. Dat kan alleen met nog meer vrijwilligers.”

AANMELDEN Aanmelden voor de workshop van de veertigjarige HVS kan per e-mail: info@hvsoest.nl. Voor meer informatie: René van Hal, tel. 06-23284667.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie