Volgens Meander verlaagt het huismonitoren de druk en zijn patiënten en medewerkers er positief over.
Volgens Meander verlaagt het huismonitoren de druk en zijn patiënten en medewerkers er positief over. Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd

Meander: ‘Thuismonitoren coronapatiënten scheelt enorm in de drukte’

6 december 2021 om 15:32 Corona

AMERSFOORT/SOEST Meander Medisch Centrum is in januari van dit jaar begonnen met het thuis monitoren van coronapatiënten die stabiel genoeg zijn om met zuurstof naar huis te gaan. Sinds de start van het zogenaamde Covid Thuis programma zijn er 80 patiënten thuis gemonitord, waarvan er op dit moment zeventien mensen nog actief in thuismonitoring zitten.

Dat zijn patiënten die gemiddeld zeven dagen eerder naar huis konden. Volgens de ziekenhuisleiding scheelt het Covid Thuis programma, vooral tijdens de coronagolven, enorm in de drukte. ,,Het heeft ertoe geleid dat Meander bedden vrij heeft kunnen maken voor patiënten die anders naar een ander ziekenhuis vervoerd hadden moeten worden.”

HERSTELLEN ,,Coronapatiënten die stabiel genoeg zijn om met zuurstof naar huis te gaan, kunnen thuis in hun vertrouwde omgeving verder herstellen. Voor patiënten is een opname op de cohortafdeling psychisch zwaar met weinig contact met andere mensen. Dankzij het Covid Thuis programma kunnen bepaalde groepen patiënten eerder naar huis om op een veilige manier in de eigen omgeving verder te herstellen” aldus Meander.

De monitoring van deze patiënten wordt gedaan met behulp van de Luscii-app. Patiënten vullen een aantal keer per dag meetwaarden, zoals saturatie, temperatuur en gesteldheid in. Deze gegevens worden zeven dagen per week in Meander door een speciaal thuismonitoringsteam, bestaande uit triagisten, verpleegkundigen, arts-assistenten en longartsen, uitgelezen en opgevolgd. Ook is er vanuit het ziekenhuis regelmatig telefonisch contact met de patiënten.

POSITIEF Het Covid Thuis programma is tussendoor geëvalueerd en uit die evaluatie blijkt volgens Meander dat zowel patiënten als zorgverleners positief zijn over het programma. ,,De patiënten die gesproken zijn vonden het in het begin spannend om met zuurstof naar huis te gaan, maar vinden de begeleiding en communicatie erg goed waardoor ze snel vertrouwen kregen in het revalidatieproces thuis.”

De patiënten geven, aldus Meander, aan dat ze duidelijke instructies kregen voordat ze met ontslag gingen en dat zowel zij als hun naasten goed begeleid zijn. Het ziekenhuis: ,,Er is regelmatig telefonisch contact en patiënten vinden het fijn dat het thuismonitoringsteam 24/7 bereikbaar is. Ook de zorgverleners van Meander zijn te spreken over het programma. Thuismonitoring helpt de ligduur van bepaalde patiënten te verkorten en dat heeft weer een positief effect op de werkdruk.”

Meander onderzoekt nu of de thuismonitoring ook bij andere specialismen ingezet kan worden.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie