Diabetes Voetencheck
Diabetes Voetencheck RondOm Podotherapeuten

Onderzoek voor diabetici in onder meer Meander MC

8 juni 2021 om 12:25 Zorg

SOEST Meander Medisch Centrum en UIMC Utrecht zijn opzoek naar diabetespatiënten die willen meewerken aan een landelijk onderzoek. Het gaat om mensen met diabetes en tintelingen of pijn in hun voeten.

In de zogenoemde DECO-studie onderzoeken elf ziekenhuizen in Nederland welke behandeling voor zenuwbeknelling in de voet het meeste effect heeft. In dit onderzoek krijgt de helft van de patiënten een operatie, de andere helft (de controlegroep) krijgt de standaardbehandeling: frequente voetcontroles en begeleiding in de vorm van voedings- en bewegingsadviezen.

ZENUWSCHADE Als gevolg van diabetes, ontwikkelt ongeveer de helft van de diabetespatiënten zenuwschade in onderbenen en voeten. De zenuwschade veroorzaakt pijn, tintelingen, vreemde sensaties en gevoelloosheid.

Bij een niet-genezende wond kunnen meerdere amputaties nodig zijn

,,Zenuwschade is een grote kostenpost vanwege de valpartijen, chronische wonden, amputaties en revalidatie die hier het gevolg van zijn”, aldus een woordvoerder van de deelnemende ziekenhuizen. ,,Bij een niet-genezende wond kunnen zelfs meerdere amputaties nodig zijn! Het is van belang dat patiënten met diabetes regelmatig aan de voeten worden gecontroleerd. Zo kan bij zenuwschade tijdig worden ingegrepen en kan erger worden voorkomen.”

KWALITEIT Het doel van het onderzoek is de kwaliteit van leven voor deze kwetsbare groep patiënten te verbeteren en complicaties aan de voeten te voorkomen. Vanwege corona komen er minder patiënten in het ziekenhuis, vandaar dat de ziekenhuizen een oproep doen. Op www.lastvanmijnvoeten.nl staat meer informatie over de studie. Patiënten die willen meewerken aan het onderzoek kunnen zich melden bij decostudie@umcutrecht.nl.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie