Afbeelding
Eempers

Sinterklaas brengt ook dit jaar een bezoek aan Soesterberg

2 november 2023 om 17:21 Activiteiten

SOESTERBERG Toen vorig jaar na een afwezigheid van enkele jaren Sinterklaas weer in Soesterberg aankwam, was er geen zekerheid dat zijn komst ook in de komende jaren verzekerd was. De reacties waren echter zo positief, dat het comité Sint in Soesterberg het feest ook dit jaar op touw heeft gezet. Op zaterdag 18 november komen de Sint en zijn Pieten om 17:30 uur op het Den Berghplein aan.

door Jan van Steendelaar

Fernando Lievestro van het organiserend comité: ,,Je merkt wel dat het aanstekelijk werkt als het goed gaat zoals vorig jaar. Dan willen de mensen ook meewerken, ook qua sponsoring. Sommige winkeliers die we hebben aangeschreven, hebben hun bijdrage vrijwillig verhoogd. Vorig jaar waren we iemand vergeten en die liet weten dat hij toch graag had meegedaan. We hebben veel positieve reacties gehad. Er is massaal gehoor gegeven aan de oproep om medewerking. We hebben dus een groot draagvlak en daar zijn we heel blij mee.”

VRIJWILLIGERSCAFÉ

De basis voor het initiatief voor de intocht werd gelegd in het vrijwilligerscafé. Twee nieuwe inwoners lieten weten het kinderfeest te willen organiseren. Ze kregen de medewerking van twee oud-gedienden, John Marijnen en Ed Soesbergen. ,,Een mooie mix van nieuwe inbreng en oude kennis,” zegt Jan de Mos.

De Stichting Samen voor Soesterberg en de ondernemersvereniging Ons Netwerk zegden hun steun toe. Een comité bestaande uit voorzitter Maarten Muller en de leden Paul Haars, Fernando Lievestro, John Marijnen, Jan de Mos, Ed Soesbergen en Sonja Sondaich ging aan de slag om een feestelijk gebeuren te garanderen.

VERVOERMIDDEL GEHEIM

De Sint komt aan op het witte paard. In zijn gezelschap heeft de hoofdpiet de leiding over een dertigtal roetveegpieten. Er waren aanmeldingen van zwarte Pieten, maar daar heeft men toch van afgezien. Veel van de Pieten zijn dansers. Zij zullen op het plein een show verzorgen. Voorafgaand aan zijn bezoek aan Soesterberg is Sinterklaas eerst in Soest. Hij komt aan op het witte paard. Vorig jaar kwamen de Pieten onder leiding van de hoofdpiet in de als trekker-tram omgebouwde paardentram van de Stoeterij aan. Dit jaar heeft de organisatie een ander vervoermiddel gekozen, maar wat dat is blijft tot het moment van aankomst geheim.

Om het publiek in afwachting van de komst van de Sint en zijn gezelschap vast in de stemming te brengen, is een dj-Piet vooruit gestuurd voor de muzikale intro. De danspieten komen in actie en burgemeester Rob Metz zal de Sint officieel welkom heten in het dorp. Dat gebeurt op een groter podium en in een grotere kring dan in voorgaande jaren, zodat meer kinderen vooraan kunnen staan en er zo min mogelijk dikke rijen zijn.

PRIJZEN

Daarna zal de Sint de prijzen uitreiken aan de winnaars van de kleurplaatwedstrijd. Kinderen kunnen de plaat ophalen bij de deelnemende winkeliers-sponsors. Daar zijn ook de posters te krijgen met de aankondiging van het Sinterklaasfeest. Na afloop van het feest op het Den Berghplein gaat een aantal Pieten de wijken in. Op een dertigtal adressen waar een poster achter het raam hangt, doen de Pieten een attentie in de brievenbus.

Er is geen route door het dorp uitgezet. Het organiseren van een optocht zou vergunning-technisch te veel eisen om daaraan redelijkerwijs te kunnen voldoen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie