Net als vorig jaar zal er bij sommige woningen wel weer een vrijmarkt-kraampje worden opgezet.
Net als vorig jaar zal er bij sommige woningen wel weer een vrijmarkt-kraampje worden opgezet. Jaap van den Broek

Wederom aaangepaste Koningsdag in Soest en Soesterberg

19 april 2021 om 16:00 Activiteiten

SOEST Koningsdag is een feestdag die uniek is in de wereld. Elke buitenlander keek zijn ogen uit als hij op 30 april en sinds het tijdperk van Koning Willem Alexander op 27 april in Nederland rondliep. Maar van de niet aan voetbal gelieerde oranje-gekte zal dit jaar wederom geen sprake zijn.

Ook in de gemeente Soest wordt vanwege de beperkingen van de coronamaatregelen een summier programma afgewerkt, zonder onder meer de Oranje Vrijmarkt en Kinderspelen. Natuurlijk kan iedereen met een oranje tompouce en wellicht alvast een oranje likeurtje in de ochtenduren achter de televisie gaan zitten om het bezoek van het koningspaar aan Eindhoven vanachter ‘glas’ gade te slaan.

NATUURTOCHT Wie dinsdag aanstaande liever naar buiten wil om te bewegen kan meedoen aan de fietstocht van IVN Eemland. Dit sportieve paradepaardje van Koningsdag gaat dit jaar weer door. Start en finish van de natuurfietstocht zijn bij De Windhond. Bij demolen aan de Veldweg/Molenweg ligt een routekaart klaar. Maar om veel contact te mijden, kan de route ook worden gedwonload via www.koningsdag.nl. Ere kan gestart worden tussen 10.30 en 11.30 uur. Fietsen mag in gezinsverband, anders met maximaal twee personen.

SPEECH Burgemeester Rob Metz zal in de ochtend in een speech (te volgen via YouTube en Facebook) de Koning en de inwoners van Soest en Soesterberg feliciteren en hen een gezellige oranje getinte Koningsdag toewensen. Wat de invulling daarvan betreft wordt de inventiviteit van de burgers aangesproken.

Kom om 10.00 uur naar buiten en zing in de tuin, net als hopelijk uw buren, het Wilhelmus, bij voorkeur onder begeleiding van een instrument

ZINGEN René van Hal, voorzitter van de Stichting Oranjefeesten Soest/Soesterberg, doet een oproep aan de inwoners ,,Hang de Nederlandse driekleur uit, bij voorkeur met wimpel. Voor tienen zullen de kerkklokken gaan luiden en kom vervolgens om 10.00 uur even naar buiten en zing in de tuin, hopelijk samen met de buren, het Wilhelmus, ondersteund door het geluid van tv of radio, of liever nog een eigen instrument.”

Een aubade, vroeger gebruikelijk bij het gemeentehuis, is er niet meer. Maar tussen 10.00 en 16.00 uur rijden de bakfietsen van DJ ‘Play it again Sem’ (Semmy prinsen) door Soest en Soesterberg. Op verschillende locaties worden daarmee pop-up optredens verzorgd.

Tot slot wordt inwoners van de gemeente Soest gevraagd hun belevenissen op 27 april te delen met de bevolking. Dat kan via internet door foto’s en/of filmpjes te plaatsen. De bijdragen moeten zijn voorzien zijn van de hashtag #koningsdagsoest2021, waardoor ze eenvoudig door andere Soesters kunnen worden gevonden en door de organisatie gedeeld kunnen worden.

WEBSITE Het complete programma met toelichtingen staat met tijden, aanwijzingen en contactadressen op de website www.koningsdagsoest.nl. Vanwege corona en om grote samenkomsten te voorkomen worden er geen locaties genoemd.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie