Het plafond van Burgerzaken stortte in.
Het plafond van Burgerzaken stortte in. Johan van Beek

Soest doet aangifte van brandstichting

30 november 2023 om 11:02 Brand

SOEST Burgemeester Rob Metz heeft donderdagmorgen officieel aangifte gedaan van brandstichting. Na forensisch onderzoek heeft de politie vastgesteld dat daar sprake van is. Uitgesloten dat er binnen kortsluiting of een andere technische storing was. De dader heeft een gat in het raam gemaakt.

door Johan van Beek

Ruim 48 uur na het uitbreken van de brand ondertekende Metz in het gemeentehuis de aangifte. ,,Ik heb nog geen vermoeden over het hoe en waarom”, zegt hij, gevraagd naar een mogelijk motief van de dader. ,,En ik ga ook niet speculeren, dat heeft geen zin.” Gespeculeerd wordt er links en rechts wel in Soest. Metz: ,,Maar ik zeg: doe dat vooral niet en laat de politie zijn werk doen.”

BEVEILIGINGSCAMERA

Terwijl Metz buiten bij bij het kapotte raam zijn verhaal doet, wordt een beveiligingscamera de achtertuin in gereden. Die was er nog niet. In de rustige, vredelievende gemeente Soest was dat niet nodig, was altijd de gedachte. Nu wordt er wel een geplaatst.

De brand in het Klant Contact Centrum op de afdeling Burgerzaken brak maandagavond tegen middernacht uit. Er werd een explosie gehoord, waarna het vuur zijn werk deed. Het was redelijk snel onder controle, maar de brand richtte veel schade aan, vooral ook door rookontwikkeling. De constructie is niet aangetast, blijkt uit controle, aldus Metz. Het gemeentehuis bleef dinsdag dicht en ambtenaren werkten thuis. Alleen in de lange, linker vleugel kan gewerkt worden.

De eerste prioriteit is om de dienstverlening naar de burger op orde te krijgen

PUBLIEKSFUNCTIES

Alle publieksfuncties blijven dicht. ,,De eerste prioriteit is om de dienstverlening naar de burger op orde te krijgen”, zegt Metz. In de kleine trouwzaal (naast de raadszaal waar donderdagavond de raad gewoon weer kan vergaderen en waar ook huwelijken voltrokken kunnen worden) wordt een tijdelijk Klant Contact Centrum ingericht met vier balies. Er komen vier loketten en de verwachting is dat die in de loop van volgende week in gebruik genomen kunnen worden. Toegang tot het gemeentehuis is dan mogelijk via de kleinere ingang bij de raadszaal, rechts van de hoofdingang.

Metz: ,,We hebben de verplichting om binnen 48 uur weer te kunnen draaien. Dat is gelukt. We hebben woensdag het eerste paspoort uitgegeven.” Maar het blijft nog even behelpen en een bezoek aan de tijdelijke loketten van Burgerzaken kan vooralsnog alleen op afspraak. Zomaar binnenlopen en een nummertje trekken, is er niet bij. Voor noodgevallen zoekt Soest naar snelle oplossingen.

HULP AANGEBODEN

Veel gemeenten in de regio hebben hun hulp aangeboden aan Soest, ook als het gaat om gebruik van werkruimten. Ook bijvoorbeeld het Apostolisch Genootschap heeft de gemeente hulp aangeboden. Het wordt allemaal zeer gewaardeerd door de gemeente, laat Metz weten.

Metz roemt ook de inzet van de eigen medewerkers. Van wie er sommigen bijna dag en nacht in het gemeentehuis aanwezig zijn. ,,Tegen een aantal van hen moeten we gewoon zeggen: ga nu maar naar huis en ga slapen.”

Op het Raadhuisplein rijden bedrijfsbusjes af en aan. In het gemeentehuis zijn schoonmaakploegen volop aan het werk. Het middendeel van het raadhuis is het meest aangetast. Het zal weken tot maanden duren voordat daar alles is hersteld en het werkzame leven in dat deel weer zijn normale gang krijgt.

Terwijl burgemeester Rob Metz uitleg geeft, arriveert een beveiligingscamera in de achtertuin van het gemeentehuis.
Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie