Zolang het forensisch onderzoek plaatsvindt is de hal van het gemeentehuis ontoegankelijk. Dat geldt overigens voor het hele middengedeelte van het gemeentehuis.
Zolang het forensisch onderzoek plaatsvindt is de hal van het gemeentehuis ontoegankelijk. Dat geldt overigens voor het hele middengedeelte van het gemeentehuis. Jaap van den Broek

Betrekkelijk kleine brand, grote gevolgen; publieksfuncties gemeente dicht

28 november 2023 om 10:55 Brand

SOEST Het gemeentehuis blijft de hele dinsdag gesloten, en in ieder geval deels ook daarna nog. Het middengedeelte met de afdeling Burgerzaken, waar in de nacht van dinsdag op woensdag brand uitbrak, is weken misschien maanden niet te gebruiken. De betrekkelijk kleine brand in het gemeentehuis heeft grote gevolgen.

door Johan van Beek

Zo lang het onderzoek door de recherche en brandweer loopt, is de brandkluis, met daarin alle documenten, niet toegankelijk. Bovendien is alle apparatuur van de afdeling Burgerzaken door de brand vernietigd. Nieuwe apparatuur wordt besteld, maar het is nog niet duidelijk wanneer die geleverd worden en te gebruiken zijn. Uitvoeringsorganisatie BBS, in de lange zijvleugel, is wel open. Die ruimte zal (zeer) tijdelijk ook dienst doen als afdeling Burgerzaken. Een managements crisisteam denkt na over een alternatieve oplossing die langduriger is. Een optie daarvoor zou kunnen zijn op de tweede en/of derde etage van de lange vleugel, maar dat moet nog bekeken worden.

Voor mensen die met spoed een nieuw document nodig hebben, wordt een noodoplossing bedacht

KLANTEN CONTACT

,,Voor mensen die met spoed een nieuw document nodig hebben, wordt een noodoplossing bedacht”, zegt burgemeester Rob Metz. Wellicht dat daarbij gebruik wordt gemaakt van de noodzakelijke apparatuur bij een (buur)gemeente. Mensen die snel een document nodig hebben kunnen bellen met Klanten Contact Service: 035-609 34 11. Dat nummer is, vanwege de brand en de sluiting, ook in de middaguren bereikbaar (normaliter alleen in de ochtend).

VEEL SCHADE

De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting. Er vond ook een explosie plaats. Die is mogelijk veroorzaakt doordat rook zich mengde in een gecompartimenteerde ruimte, maar dat was dinsdagmorgen nog gissen. De brand bij de balie mocht dan redelijk snel onder controle en geblust zijn, de vlammen en vooral ook de rook hebben veel schade aangericht in het middengedeelte.

PLAFOND INGESTORT

Het plafond boven de balie is ingestort, de rook had verder vrij spel, omdat de hal een open verbinding heeft met de eerste etage, waar burgemeester en wethouders hun kantoor hebben en verder nog enkele vergaderruimten zijn. Ook in andere delen, zoals in de raadszaal in de kleine rechter vleugel, drong de rook door. Burgemeester Rob Metz verwachtte dinsdag dat de raadsvergadering er donderdagavond wel door kan gaan.

THUIS WERKEN

Alle mensen die dinsdag een afspraak hadden bij Burgerzaken of met andere afdelingen werden in de ochtend afgebeld, omdat het gemeentehuis (met uitzondering van BBS) gesloten blijft. Alle ambtenaren werden vroeg gebeld met het verzoek om thuis te werken. Bij alle ingangen van het gemeentehuis stonden een of twee ambtenaren om collega’s, die toch naar het Raadhuisplein waren gekomen, te verzoeken huiswaarts te keren en daar aan de slag te gaan.

Hoewel het forensisch onderzoek door de politie dinsdagmorgen nog niet was afgerond, wordt opzet zo goed als uitgesloten. Aan de achterzijde van het gemeentehuis is een van de ramen (naar buiten) kapot gesprongen. Dat was waarschijnlijk het gevolg van de hitte en/of door de explosie die binnen plaatsvond. Forensisch onderzoekers waren dinsdagmorgen er nog de hele tijd aan het werk. Zo lang dat duurt, is de hal verboden terrein.

Er is geen vermoeden dat er sprake is van een misdrijf, maar we willen dat graag kunnen uitsluiten

SCHADE GROOT

,,Het onderzoek is ook om uit te sluiten dat het een misdrijf is. Er is geen vermoeden dat het wel zo is, maar we willen dat graag kunnen uitsluiten. Er is in ieder geval niets gestolen. Maar de schade is groot. Het hele plafond tussen de begane grond en de eerste verdieping in het middengedeelte moet eruit.” Hoe groot de financiële schade bedraagt, was dinsdagmorgen nog niet vast te stellen. Maar het was dinsdagmorgen vroeg al een komen en gaan van mensen die in het gemeentehuis  maatregelen troffen. In het middendeel en de kleine rechtervleugel was de rook nog goed te ruiken.

,,Zodra de werkplekken weer toegankelijk zijn, wordt alles zo snel mogelijk weer opgepakt. We proberen alle publieksfuncties weer op gang te krijgen, maar dat is even puzzelen.”

DICHTE ROOK

De brand op de afdeling Burgerzaken werd maandag tegen middernacht ontdekt en gemeld. De melder had toen ook al een explosie gehoord. Omdat door de dichte rook niet direct duidelijk was of de brand zich ook naar andere vertrekken had verspreid, werd het sein middelbrand gegeven. Dat betekende het oproepen van een tweede autospuit. Deze werd ingezet voor de wateraanvoer. De brand werd met één straal bestreden. Door de rookontwikkeling moesten de brandweerlieden gebruikmaken van ademluchtapparatuur. Nadat het vuur was gedoofd, werden de vertrekken geventileerd. 

Een van de ramen sprong, door de hotte en/of de explosie.
Het onderzoek was de hele dinsdagmorgen aan de gang.
Brandweerlieden in het gemeentehuis, nadat de brand is geblust.
Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie