Abel Forger pakte de titel tot en met 18 jaar en speelt vanaf dinsdag op de NK senioren.
Abel Forger pakte de titel tot en met 18 jaar en speelt vanaf dinsdag op de NK senioren. Marleen Fouchier

Soester Abel Forger kampioen van Nederland

12 december 2022 om 17:35 Tennis

SOEST Abel Forger is Nederlands tenniskampioen geworden in de leeftijdsklasse tot en met 18 jaar. Het leverde hem een wildcard op voor de NK senioren die gisteren van start gingen.

Op de foto van Marleen Fouchier is de Soester tennisser in actie te zien tijdens de nationale titelstrijd t/m 18 jaar, die vorige week werd gehouden. Eerder werd hij al nationaal kampioen t/m 12 én 14 jaar.

FAVORIETENROL De als eerste geplaatste Forger maakte zijn favorietenrol waar en ook nog op overtuigende wijze. In de eerste ronde ondervond hij weinig problemen (twee keer 6-2). In de volgende ronde was concentratieverlies er de oorzaak van dat Forger een tiebreak moest spelen. Die won hij, waarna hij ook de tweede set pakte en in de halve finale stond. Daarin leek het van een leien dakje te gaan (6-0, 4-1). Opnieuw speelde de concentratie hem parten en met vijf games op rij pakte Timo de Visser de tweede set. Forger hervond zich en liep daarna van 1-1 naar 6-1 en mocht een dag later, zaterdag, de finale spelen tegen Kyvan Rietkerk (2).

Forger knokte zich terug van 2-4 naar 6-4 en won zo de eerste set, brak in de tweede set zijn opponent, maar werd snel terug gebroken. Op 4-4 sloeg Forger toe en pakte hij de tennistitel.

FULLTIME Forger haalde onlangs zijn havo-diploma en speelt nu fulltime tennis. Hij traint elke dag in Doorn bij Tjerk Bogtstra en wordt begeleid door zijn privétrainer Kevin Schimmel. Die reist met hem mee naar internationale toernooien, zoals onlangs in Zuid-Korea en Japan.

GRAND SLAMS Door zijn prestaties in het buitenland is Forger flink gestegen op de internationale ranking. Hij staat nu 58e in de categorie tot en met 18 jaar. Doordat per 1 januari de tennissers uit 2004 van die lijst verdwijnen, stijgt Forger in elk geval naar plek 30. Dat betekent dat hij in januari mag deelnemen aan de Australian Open. Het is de ambitie van Forger om volgend jaar ook de drie andere Grand Slams (Roland Garros, Wimbledon en US Open) te spelen. Ook wil Forger zich gaan meten op de ITF-toernooien, waarvoor hij op basis van zijn huidige ranking een wildcard zou kunen krijgen.

Nu nog komt Forger uit op het NK senioren, waarvoor hij een wildcard kreeg, en begin januari vertrekt de jonge Soester met zijn privétrainer Schimmel naar Australië waar hij eerst nog een ander toernooi gaat spelen, voordat hij gaat debuteren op de Australian Open.

In januari debuteert Forger op de Australian Open.
Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie