Afbeelding
Beeldentuin HazArt

Beeldentuin HazArt weer open voor publiek

10 juni 2020 om 16:00 Kunst

SOEST HazArt Kunststichting heeft de beeldentuin aan de Pimpelmees weer geopend voor publiek. Er zijn momenteel tachtig werken van 37 kunstenaars te zien. De beelden in de tuin zijn onder andere van ijzer, staal, natuursteen, kunststof, hout en brons. Groot en klein, veelkleurig of in één kleur, figuratief en/of abstract.

Nieuw in de tuin is onder andere het werk Laocoön van Irène Prinsen. De dood van Laocoön en zijn zonen is uitgebeeld in een driedimensionaal drieluik uitgevoerd in cortenstaal. Ook van de hand van Prinsen staat elders in de tuin het werk Hodos Ano Kato tentoongesteld, eveneens uitgevoerd in cortenstaal. Hodos Ano Kato is een citaat van de Griekse filosoof Herakleitos (ca. 540-480 voor Christus). Geïnspireerd door deze uitspraak thematiseert de installatie Hodos Ano Kato de aardse cycli van opkomst en ondergang.

Ook Louis Niënhuis heeft een nieuw werk in de tuin van HazArt getiteld ‘Wind’ (robiniahout). De oorsprong van zijn werkwijze ligt in de werkplaats van zijn vader. Vanuit mechanische gevormde delen zoals zijn vader als meubelmaker gebruikte, confronteert Niënhuis het mechanisch bewerkte materiaal met organisch gebeeldhouwde vormen. Een dialoog tussen natuurlijke groeivormen en de door de mens ontwikkelde vormen appelleren aan vergankelijkheid - een terug naar moeder aarde.

Omdat rondleidingen in verband met corona voorlopig niet aan de orde zijn, verschijnt er bij deze expositie een handzaam boekje waarin alle werken met korte toelichting zijn opgenomen.

QUATRO AMICI Parallel is er in de kunstzaal de expositie Quatro Amici te zien met werken van vier beeldhouwers die een vaste band hebben met HazArt. Gustavo Beckelmann, Richard Brixel, Anthony Heywood en Markó Markov. Het is een eerbetoon aan Beckelmann en Brixel die respectievelijk in 2017 en 2019 overleden.

De exposanten, komend uit alle windstreken, hebben regelmatig bij HazArt geëxposeerd en elkaar op menige opening ontmoet. Kleinplastiek in brons en keramiek van Beckelmann, Brixel en Heywood; Markó Markov toont dit keer tekeningen; inkt op papier.

HazArt kunststichting is gevestigd aan de Pimpelmees 3. Openingstijden: dinsdag-vrijdag 10.00-17.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur; toegang gratis; boekje beeldentuin 3,00 euro.

advertentie
advertentie