De Plattelandsgenotsknotsen winnen meestal in Soest en pakten vorig jaar ook in Hoogland de eerste prijs.
De Plattelandsgenotsknotsen winnen meestal in Soest en pakten vorig jaar ook in Hoogland de eerste prijs. Jaap van den Broek

Carnaval voor drie verenigingen barst weer los

9 februari 2020 om 19:30 Activiteiten

Met De Narre Knollen, De genotsknotsen en De Hammies telt Soest drie carnavalsverenigingen. Ze hebben elk hun eigen karakter, historie, prins(es) en hofhouding. Rivaliteit? Die is er niet. Sterker nog, met elkaar vieren ze ook een feestje en natuurlijk is elke vereniging met een eigen praalwagen present tijdens de optocht, zaterdag in Soest en de dag erna in Hoogland.

Peter Beijer

DE HAMMIES De jongste carnavalsvereniging van Soest zag in 2001 het levenslicht. De Hammies bouwen al jarenlang hun praalwagen in Witte Burcht aan de Eng. Ramon Hooft is de prins van De Hammies: ,,Dit jaar kan er weer ouderwetse gezelligheid verwacht worden vanuit onze vereniging. We hebben zoals elk jaar weer ons best gedaan om iets leuks neer te zetten en hopen daarmee een mooi carnavalsweekend tegemoet te gaan."

Over het thema wil Hooft een tipje van de sluier oplichten: ,,Het thema blijft geheim, maar dit willen we wel zeggen: wij kunnen ons daar best wel over 'opwinden' en draaien er dan graag omheen. Voor ons zijn de lol van het bouwen en uiteraard de feestjes het belangrijkste. We vinden het leuk om mee te doen en dat is belangrijker dan winnen. Maar een prijs in ontvangst nemen, klinkt ons wel als muziek in de oren."

De samenwerking en de sfeer tussen de drie Soester verenigingen is goed, bevestigt prins Ramon: ,,Het speciale aan het Soester carnaval is dat wij met de grote verschillende verenigingen toch elk jaar een leuk feestje kunnen maken. Het carnaval is voor heel Knollendam, zowel voor jong als voor oud. Laten we er van genieten zoals we dat elk jaar doen en hopelijk nog vele jaren zullen doen. Alaaf."

KNOTSEN De Plattelandsgenotsknotsen zijn eind jaren tachtig opgericht en weten elk jaar te verbazen met hun optreden tijdens de optocht. Bestuurslid Laura Visscher: ,,Ook dit jaar mogen de inwoners van Soest een memorabele act, onder de naam 'De Knotsmando forces' van de Knotsen verwachten. Onze Prins, Generaal Robin, is helemaal klaar voor om de optochten, samen met zijn knotsen, te gaan enteren. We hebben dit jaar een grote carnavalswagen gebouwd en de nodige ludieke grappen verzonnen! Vorig jaar wonnen wij de hoofdprijs in Hoogland en we zijn tot op het bot gemotiveerd om onze eer te verdedigen. Maar wat wij eigenlijk het belangrijkst vinden is om zelf lol te hebben. We doen het voor ons plezier en dat van de toeschouwers."

KNOLLEN De Narre Knollen zijn opgericht in 1974. De vereniging is voortgekomen uit de katholieke instuif in het St. Jozefgebouw die in 1961 voor het eerst gevierd werd. De 'Knollen' zijn dus met recht de trendsetters in Knollendam en organiseren dan ook traditiegetrouw de optocht die op zaterdag 22 februari plaatsvindt. Voorzitter Martin Loos: ,,Wij hebben dit seizoen een volle agenda. We gaan vrijdag langs een aantal basisscholen in Baarn en Soest en die middag bezoeken wij, zoals gebruikelijk, verzorgingstehuis Mariënburg. Dit jaar moeten wij daarvoor naar de Lichtenberg in Amersfoort vanwege de nieuwbouw voor Mariënburg aan de Burg. Grothestraat."

De Narre Knollen zijn tijdens de optocht van zaterdag (aanvang 13.00 uur; route: Nieuwerhoekplein-Middelwijkstraat) te zien met de prinsenwagen met prinses Miranda I als stralend middelpunt. De prijsuitreiking van de optocht is om 16.00 uur in d'Oude Enghe waar Miranda I de gemeentesleutel krijgt overhandigd. Martin Loos: ,,Samen met De Hammies, Plattelandsgenotsknotsen en de mensen van d'Oude Enghe gaan we gezamenlijk feesten. Zanger Gerben Tijssen gaat voor een geweldig feest zorgen."

De Knollen zitten niet stil en vieren zondag het Hollands Carnaval in Café Willem I dat voor die gelegenheid is omgedoopt tot de Knollenburcht. Het bonte gezelschap gaat maandag naar de Klarinet waar het Seniorenbal zal losbarsten. Loos: ,,Deze middag wordt een cheque overhandigd aan Stichting KIKA, waarvoor onze vereniging gedurende dit carnavalsseizoen acties en inzamelingen hebben gehouden."

De Knollen sluiten het carnaval dinsdag af met haring en het verbranden van Krelis. Dan kan de vastentijd beginnen."

De Prinsenkar van De Narre Knollen, de oudste carnavalsvereniging van Soest.
De Hammies doen ook dit jaar met de optocht mee en gaan zich 'opwinden'. Wat dat betekent?
advertentie
advertentie