De Rembrandtkapel aan de Rembrandtlaan, waar de Vrijzinnigen Soest hun dienst houden.
De Rembrandtkapel aan de Rembrandtlaan, waar de Vrijzinnigen Soest hun dienst houden. Caspar Huurdeman

Kerk voor ruim 100.000 euro bestolen

4 februari 2020 om 13:46 Overig

SOEST De geloofsvereniging Vrijzinnigen Soest (Rembrandtkapel) is opgeschrikt door een fraudeschandaal. De penningmeester blijkt voor meer dan een ton aan euro's naar zijn privérekening te hebben gesluisd. ,,Ouderen zijn gewoon kwetsbaar."

Hans Veltmeijer

In een persbericht van afgelopen weekend meldt het bestuur van de afdeling Soest van de Vrijzinnigen de oplichting. Deze zou hebben plaatsgevonden kort na het overlijden van de voorzitter van de kerkgemeente, in maart 2019. De 67-jarige penningmeester heeft kans gezien 'om de vereniging voor een groot bedrag op te lichten voor privédoeleinden', aldus het persbericht.

AANGIFTE Juist toen de geloofsgenoten in rouw waren vanwege het overlijden van de voorzitter, zou de penningmeester hebben toegeslagen. Het nu nog tweekoppige bestuur (een nieuwe voorzitter en een secretaris) van de Rembrandtkapel heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan bij de politie. Toen deze editie naar de drukker ging, had de politie zelf nog geen verklaring gegeven.

Verder zal de in 1921 opgerichte lokale geloofsgemeenschap proberen het geld terug te vorderen bij de ontslagen penningmeester. Voor nadere toelichting verwijst de Soester afdeling naar het landelijke bureau van de Vrijzinnigen.

ONDERSTEUNEN ,,Verschrikkelijk", noemt woordvoerster Wies Houweling van de Vrijzinnigen Nederland de gebeurtenissen in Soest. ,,De gemeenschap is nog in rouw en de precieze gevolgen zijn nog niet te overzien. Vanuit ons landelijke bureau proberen we het bestuur in Soest in ieder geval zoveel mogelijk te ondersteunen."

Het bedrag dat de voormalige penningmeester van de kerkrekening naar zijn privérekening heeft overgemaakt, bedraagt minimaal honderdduizend euro, zegt Wies Houweling, woordvoerster van Vrijzinnigen Nederland

Naar de motieven hiervoor en de besteding van het geld kan zij slechts gissen. De man die wordt verdacht, was ongeveer zes jaar penningmeester bij de Vrijzinnigen, die hun kerkdiensten houden in de Rembrandtkapel aan de Rembrandtlaan.

Houweling verklaart de fraude deels uit de noodzaak van nieuwe vrijwilligers bij vergrijzende kerkgemeenschappen. ,,Ouderen zijn gewoon kwetsbaar en verenigingen worden kleiner. En dan hoeft er maar iemand met kwade wil bij te komen om dit soort malversaties te laten gebeuren. Het is triest."

De politie Midden-Nederland kan nog niet bevestigen dat de zaak in onderzoek is, laat een woordvoerder weten. Verder blijkt het vanwege de privacy voor de politie 'ingewikkeld' om iets over deze kwestie naar buiten te brengen.

advertentie
advertentie