Rob Rozeboom en Natascha van Noort zijn gefinsht na hun toertocht op de Weissensee.
Rob Rozeboom en Natascha van Noort zijn gefinsht na hun toertocht op de Weissensee. André Hooft

Flink afzien op de Weissensee voor schaatsers

5 februari 2020 om 17:00 Overig

SOEST Het is 23 jaar geleden dat de Elfstedentocht voor het laatst in Nederland verreden werd. De kans dat de monstertocht van 200 kilometer over de Friese sloten en meren nog ooit gereden wordt is met lenteachtige omstandigheden in januari klein. De liefhebbers wijken uit naar de Oostenrijkse Weissensee voor de Alternatieve Elfstedentocht. Onder hen een aantal Soesters.

Peter Beijer

De tocht is het grootste jaarlijkse schaatsevenement op natuurijs. Meer dan 4000 schaatsliefhebbers trokken, dit jaar voor de 32ste keer gehouden, in de laatste week van januari naar Oostenrijk om daar op natuurijs te schaatsen. André Hooft is een trouw deelnemer aan de tocht.

MICROKLIMAAT ,,Met een stel vrienden ben ik naar dit evenement gegaan. Het is het ultieme moment om op natuurijs te schaatsen. Nergens in Europa is het winter, behalve aan de Weissenssee waar door de ligging in de bergen een microklimaat heerst. Bij de start staan er 1500 mensen op dertig centimeter dik ijs."

SLAGVELD Hooft is zelf een geoefende schaatser en voltooide op 28 en 31 januari een tocht van 200 kilometer. De Soester nuanceert zijn prestatie. ,,Voor mij is die tocht minder zwaar geweest dan bijvoorbeeld voor Arjan Snijders en Wouter de Man. Dat waren de grootste helden. Het ijs was op de 28e erg slecht. Door dooi lag er water op het ijs en dan zie je de scheuren niet. Stel je voor: Arjan en Wouter waren een paar keer gevallen. In een nat pak bij invallende duisternis met dalende temperaturen na bijna elf uur over de finish komen. Ik neem mijn petje daarvoor af. Het was een slagveld die dag: zes traumahelikopters en vijftien ambulances die gewonde en onderkoelde mensen moesten afvoeren. Knap dat Arjan en Wouter overeind zijn gebleven."

Snijders reed, net als Hooft, twee keer de toertocht van 200 kilometer. Dat deed ook Jeroen Rozenboom. Paul Hooft legde tweemaal de 100 kilometer af. De snelste Soester was de Soesterberger Bob Ammerlaan die op 21 januari in 7:49:18 de 200 kilometer voltooide.

De Soester stempel op het wedstrijdpeloton bestond uit rijders en rijdsters die het schaatsen geleerd hebben bij de locale schaatsvereniging SSV Eemland. Tijs van der Steen, Emma Engbers, Sara van Vliet en Judith Krabbenborg deden mee met de wedstrijd. Emma Engbers finishte in de 200 km Alternatieve Elfstedentocht als tweede. Bij de toertochten deden 19 Soesters in verschillende disciplines mee. Zo reden Rob Rozeboom en Natascha van Noort 50 kilometer in 3:05:01.

VOLDOENING Naast een nat pak, heel veel spierpijn en hier en daar wat blauwe plekken levert deelname aan de Alternatieve Elfstedentocht vooral voldoening op, zegt Hooft: ,,Wij gaan om de twee jaar. Dit is de zesde keer dat ik mee heb gedaan. Het is mooi om te doen. Het dorp puilt uit van de mensen en velen komen hier al jaren. Schaatsers die voor de dertigste keer hebben meegedaan werden gehuldigd. Het hele podium stond vol. We kijken nu al uit naar 2022!"

advertentie
advertentie