Afbeelding
Jan van Steendelaar

Regenboogvlag ontbreekt bij expositie

11 oktober 2019 om 14:23 Overig

SOESTERBERG ,,Wij als gemeente willen graag onderstrepen dat wij positief staan ten opzichte van diversiteit in een sfeer waarin iedereen zich veilig voelt om zichzelf te kunnen zijn. Iedereen verdient het erbij te horen, geaccepteerd te worden." Dit zei wethouder Lisa van Aalst vrijdagmorgen in ontmoetingscentrum Soesterberg, voorheen De Drie Eiken, bij de opening van de tentoonstelling 'Nooit meer in de kast'. 

Jan van Steendelaar

De tentoonstelling is ingericht in het kader van de landelijke 'coming out day', die tien jaar geleden op 11 oktober voor het eerst werd gehouden om aandacht te besteden aan de sociale acceptatie van LHBTI-ers: lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse. De dag wordt bijvoorbeeld zichtbaar gemaakt door posters en de regenboogvlag, die in steeds meer provincies en gemeenten wordt uitgehangen.  Bij ontmoetingscentrum Soesterberg ontbrak die vlag, zoals een van de bezoekers opmerkte.  

GESPREKSSTOF Gewoon, tussen de bezoekers in op de bank, ,,de beste plek voor een gesprek en die gespreksstof is vandaag de coming out day als steun man support voor hen die uit de kast komen," aldus de wethouder in haar openingswoord. ,,Zoveel mensen, zoveel verschillen. Uit elke letter van het alfabet is wel de geaardheid van de mensen te halen," zei ze.

In haar welkomstwoord vertelde ouderenwerker Mieke Veken dat Hannah van Herk vijftien mensen heeft geïnterviewd en hun levensverhaal in woord en beeld op panelen heeft vastgelegd. Er worden er elke week  in de hal en de grote zaal vier getoond in de wisselexpositie 'Nooit meer in de kast'. 

,,Het zijn afwisselende verhalen van afwisselende mensen.''

DIVERSITEIT De tentoonstelling geeft een inkijkje in de levens van een tiental, roze ouderen, homoseksuele vrouwen en mannen. Met foto's en verhalen van gewone en ongewone levens van mensen waarin homoseksualiteit een belangrijk maar niet het enige aspect is. En die ook voor mensen die niet homoseksueel zijn, veel elementen bevat waarin zij zich zullen herkennen. Voor Hannah van Herk, die de panelen samenstelde en de expositie in Soesterberg inrichtte, betekent jezelf kunnen zijn ,,dat andere mensen accepteren wie en wat je bent en dat je daar niet voortdurend commentaar of kritiek op krijgt." Van belang daarbij dat de gemeente bewust is van de diversiteit in het dorp en die ook uitstraalt en stimuleert.

ACCEPTATIE Ook wethouder Van Aalst legde daar de nadruk op. Zij zou willen dat iedereen mensen accepteert die anders zijn. ,,Wij willen dat zij zich veilig voelen, zich durven te uiten en hun leven kunnen inrichten zoals dat bij hen past. Daarom is het van belang met elkaar in gesprek te gaan. In onze gemeente vinden we het belangrijk dat we positief omgaan met diversiteit. Zoveel mensen, zoveel verschillen. Dat vieren we vandaag," aldus de wethouder, als bewijs dat Soest een gemeentebestuur heeft dat zich bewust is van de diversiteit in de gemeente en dat ook uitstraalt en stimuleert.  

Afbeelding
advertentie
advertentie