Artist impression van de Pleisterplaats met een blik over Park Vliegbasis.
Artist impression van de Pleisterplaats met een blik over Park Vliegbasis. Gemeente Soest

Bouw nieuwe Soesterdal van start

8 juli 2019 om 16:23 lokaal

SOESTERBERG Voor de nieuwe Pleisterplaats Soesterdal met speelbos op de grens van Soesterberg-Noord en Park Vliegbasis Soesterberg zijn de fundering en de betonvloer gelegd. Het ziet ernaar uit dat het casco in januari of februari volgend jaar kan worden opgeleverd. Daarna kan de horecagelegenheid worden ingericht en kan de exploitant proefdraaien om in april helemaal operationeel te zijn.

Jan van Steendelaar

,,Het ziet ernaar uit dat we dat gaan redden", zegt gemeentelijk projectleider Mustafa Hamurcu. ,,Wij als gemeente zorgen er dan voor dat ook de openbare ruimte ingericht en klaar is."

VERTRAGING Dat is zowat een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was, gevolg van tegenslag door het moeten voldoen aan de flora- en faunawet. ,,De ene keer waren we net klaar toen kwam er een kommavlinder om de hoek kijken; wilden we net beginnen, was er een hazelworm en vervolgens was er een dasspoor dat voor vertraging zorgde. Dat betekende dat er allerlei onderzoeken gedaan moesten worden waardoor we steeds weer drie maanden hierop en vier maanden daarop moesten wachten. Dat was wel jammer, maar gewoon overmacht."

Zittend op het terras heeft men straks zicht op de 3.077 meter lange en 45 meter brede hoofdstartbaan die in 1940 in opdracht van de Duitsers werd aangelegd. Het was de langste militaire baan van Nederland. Bijzonder is ook dat het hoogteverschil vijftien meter is. De oorspronkelijke betonbaan werd in 1956 met honderden meters verlengd toen vliegveld Soesterberg een NAVO-basis was. Het oudste vliegveld van Nederland uit 1910 werd op 12 november 2008 officieel opgeheven.

Vanaf het terras heeft men links zicht op de nieuwe woonwijk Soesterberg-Noord en rechts het Nationaal Militair Museum. Achter de hoofdbaan aan de zuidkant staat de verkeerstoren uit 1952, Deze is, in tegenstelling tot talloze andere ook bijzondere gebouwen, blijven staan als beeldbepalend object en oriëntatiepunt in het landschap en als herinnering aan de periode dat de vliegbasis nog in bedrijf was.

SCHAKEL Voor het terras langs loopt het Wethouder Lemmenpad. Dit fietspad verbindt enerzijds de Veldmaarschalk Montgomeryweg in het dorp met anderzijds het Soester Hoogt naar Soestduinen en verder naar Soest. Het fietspad is onderdeel van een toeristische route waarin de Pleisterplaats straks een belangrijke schakel zal zijn. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Bij het café-restaurant wordt voor hen een speelbos aangelegd waarvoor leerlingen van de basisscholen in Soesterberg ideeën hebben aangedragen. Bij het realiseren hiervan staat de veiligheid van de spelende kinderen voorop.

De uitstraling van de horeca moet volgens de exploitant 'de huiskamer van Soesterberg' zijn en krijgt een historische naam: Soesterdal. De uitspanning met die naam stond oorspronkelijk aan de rand van het vliegveld aan het einde van de Postweg en werd in de oorlog door de Duitsers afgebroken omdat hij te dicht tegen de basis lag.

advertentie
advertentie