De wandeling voerde de deelnemers over onder meer de enkele dagen ervoor weer geopende landingsbaan op Park Vliegbasis.
De wandeling voerde de deelnemers over onder meer de enkele dagen ervoor weer geopende landingsbaan op Park Vliegbasis. Jaap van den Broek

Twee dagen wandelen door Soest en Baarn

23 augustus 2019 om 11:10 Evenementen

SOEST Soest en Baarn zijn in het weekend weer op de kaart gezet door het tweedaags wandelevenement dat georganiseerd werd door La Champion en Rotaryclub Soest-Baarn. Het gildeterrein was de vertrek- en aankomstlocatie van een bonte stoet van bijna 5000 wandelaars uit heel Nederland.

Ton van Zoeren

Het is al vroeg een drukte van belang op het gildeterrein De Blaak. Vrijwilligers hebben alles op orde, want om acht uur staan de eerste wandelaars al van ongeduld te trappelen bij de start. Er zijn drie afstanden te lopen (10, 20 en 30 km). Elke keuze voert de sportievelingen de eerste dag langs de mooiste locaties van Soest. Zo worden onder meer Landgoed De Paltz, Park Vliegbasis Soesterberg en natuurlijk de Korte en Lange Duinen doorkruist.

GOEDE DOEL Baarn is de tweede dag aan de beurt om zich te tonen aan mogelijke toekomstige toeristen. Paleis Soestdijk, Kasteel Groeneveld en de bossen zijn enkele pareltjes van het dorp aan de Eem. Het weekend staat ook in het teken van het goede doel. Stichting Semmy kijgt van de Rotary Soest-Baarn een cheque van 8000 euro, terwijl de Stichting Franklin en de Stichting De Regenboogboom elk 4000 euro ontvangen. Het enorme bedrag was verzameld door parkeergeld te heffen en door donaties van ondernemers uit Baarn en Soest.

Op zaterdag schiet locoburgemeester Harrie Dijkhuizen de lopers weg, en zondag is burgemeester Mark Röell van Baarn aan de beurt. Ondanks de wisselvallige weersomstandigheden hebben zich bijna 5000 wandelaars ingeschreven, verdeeld over twee dagen. De regenbuien kunnen de stemming in het deelnemersveld niet beïnvloeden. In de gildetent worden de gasten ontvangen met koffie en natte cake door Joop Verhoef en zijn medewerkers. Even breekt er paniek uit bij het team, want er komen opmerkingen dat de koffie bijzonder sterk is. Na een smaaktest blijkt de koffie een zodanig hoog cafeïne-gehalte te hebben dat het maar goed is dat er onderweg geen dopingcontroles zijn. Het 'incident' verhoogt de gezellige sfeer bij de vrijwilligers.

UNIEK Jannie Timmermans uit Bergen op Zoom heeft zich ingeschreven voor de 10 km. ,,Ik zou wel meer willen, maar ik mag dat niet van mijn arts.'' Samen met haar man geniet ze van wat Soest en Baarn te bieden hebben. Het echtpaar heeft in veel landen gelopen en veel mooie dingen gezien. ,,Maar wat je hier ziet, is toch uniek. Wat een prachtige natuur. En alles is hier erg goed geregeld. We hebben beide dagen meegedaan, net als vorig jaar.'' Er zijn ook toeschouwers zoals mevrouw Jorritsma. Haar man loopt mee en is daar trots op. ,,Na veel blessures loopt hij weer mee. Ik doe niet mee, want het is niet mijn ding. Ik geniet wel van deze dagen, want Baarn en Soest hebben veel moois te bieden. We maken er tweedaags uitje van.'' De Hoofddorpse vermaakt zich intussen met het creëren van broches.

TUSSENSTOPS Een van de vele tussenstops is bij het Soester Hoogt. Daar zit midden tussen de hei de familie De Valk uit Emmen. Het echtpaar doet voor de tweede keer mee en heeft gekozen voor een compleet arrangement. ,,Ja, vanavond een heerlijk drie gangen menu. Maar eerst genieten van de prachtige natuur en bezienswaardigheden van twee mooie dorpen. Alles is hier tot in de puntjes goed geregeld. Voor mijn man is dit een peulenschilletje, want hij loopt ook de vierdaagse van Nijmegen.''

Bij de finish staat DJ Kees van Amersfoort de wandelaars op te wachten met muziek. De kraker, De Wandelclub van Sugar Lee Hooper, ontbreekt natuurlijk niet en verhoogt de gezellige sfeer, die zelfs Pluvius niet kan vergallen.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie