Afbeelding
Moerschy/Pixabay

Soester(berger)s gaan ruim veertig euro meer betalen aan woonlasten

21 februari 2020 om 09:00 Wonen

SOEST In vrijwel alle gemeenten zijn huiseigenaren dit jaar meer kwijt aan woonlasten. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) stijgen de tarieven voor meerpersoonshuishoudens met gemiddeld 5,2 procent ten opzichte van 2019. Dat is flink meer dan vorig jaar, en vier keer zo hoog als de verwachte inflatie van 1,3 procent. In de gemeente Soest stegen de woonlasten wat meer dan gemiddeld, daar liggen de totale woonlasten 6,7 procent hoger dan vorig jaar.

Dat betekent dat inwoners ongeveer vijfenveertig euro meer gaan betalen aan woonlasten. De totale woonlasten stegen van 650,97 euro in 2019 naar 694,68 euro dit jaar. De onroerendezaakbelasting (obz) steeg van 251,97 euro in 2019 naar 278,68 euro in 2020 (+ 10,6%). De rioolheffing is licht gestegen van 197 euro naar 201 euro (+ 2,0%). Wat afvalstoffenheffing betreft gaan inwoners van de gemeente Soest dit jaar 215 euro betalen, waar dat vorig jaar nog 202 euro was. Een stijging van 6,4 procent.

AFVAL Landelijk gezien is vooral de afvalstoffenheffing 'schuldig' aan de stijging van de woonlasten. Gemeenten betalen sinds vorig jaar ruim twee keer zoveel voor het storten en verbranden van een ton restafval. De Rijksoverheid hoopt dat hogere kosten ervoor zorgen dat er minder afval verbrand wordt, en meer aan recycling wordt gedaan. Vooralsnog berekenen veel gemeenten de hogere kosten die ze maken volgens VEH door in de afvalstoffenheffing. Niet eerder stegen de kosten die huishoudens betalen voor het ophalen van het huisvuil dan ook zo hard als nu: gemiddeld 9,5 procent. 

VEH heeft de onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing bij elkaar opgeteld om te komen tot de woonlasten voor meerpersoonshuishoudens. 

Bekijk in de interactieve kaart hieronder hoeveel de woonlasten stegen in omliggende gemeenten.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie