Lokale Stemwijzer op telefoon en laptop, vanaf februari ook voor Soest en Soesterberg.
Lokale Stemwijzer op telefoon en laptop, vanaf februari ook voor Soest en Soesterberg. Bart van Vliet

Oproep Soest: welke onderwerpen mogen niet ontbreken in lokale Stemwijzer?

6 december 2021 om 11:00 Politiek

SOEST Welke onderwerpen mogen niet ontbreken in de Stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen in Soest en Soesterberg? Tot en met woensdag 22 december mogen inwoners van deze gemeente aangeven welke items zij in de lokale ‘verkiezingsgids’ verwerkt willen zien.

De StemWijzer wordt een digitale stemhulp voor kiesgerechtigden. |Ij kunnen hun persoonlijke antwoorden/standpunten vergelijken met die van de partijen en zo zien met welke partij ze de meeste overeenkomst hebben. Op verkiezingensoest.stemwijzer.nl kunnen inwoners nog twee weken items indienen.

INVLOED Op deze manier hebben inwoners invloed op de stellingen die straks in de StemWijzer voor Soest  en Soesterberg staan. Zo kunnen ze mede bepalen over welke onderwerpen de politieke partijen zich uitspreken in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De partijen dragen zelf ook onderwerpen aan. 

De StemWijzer is de bekendste en meest gebruikte stemhulp van Nederland. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 werd de StemWijzer 7,8 miljoen keer geraadpleegd. Voor Soest is het de eerste keer dat er voor gemeenteraadsverkiezingen een StemWijzer komt. Vanaf medio februari 2022 staat de StemWijzer voor de gemeente Soest online.

STELLINGEN De onderwerpen van inwoners en van de partijen worden samengevoegd. Op grond van al deze informatie wordt een groslijst van zestig à zeventig stellingen gemaakt. Deze lijst wordt aan de partijen voorgelegd. Zij geven per stelling aan of ze het eens of oneens zijn, dan wel een neutrale positie innemen.

Vooral stellingen waarover partijen duidelijk van mening verschillen worden in de StemWijzer opgenomen. Mochten er onderwerpen zijn waar alle partijen het over eens zijn, dan vallen deze af. Er valt dan immers niets te kiezen. Uiteindelijk worden er 25 tot dertig stellingen in de StemWijzer opgenomen.

De StemWijzer wordt gemaakt door de gemeente Soest en ProDemos, een stichting met als doel om mensen te informeren over en te betrekken bij de democratische rechtsstaat. Naast de StemWijzer doet ProDemos dat o.a. met educatieve programma’s in Den Haag, op gemeente- en provinciehuizen, op rechtbanken en op scholen.


advertentie
advertentie