Afbeelding
Eempers

Soesterberg wordt evenwichtiger dorp

21 februari 2020 om 20:59 Politiek

SOESTERBERG ,Het gezicht van de provincie', commissaris van de Koning Hans Oosters, heeft vrijdag zijn tweejaarlijks werkbezoek aan de gemeente gebracht. Daarvoor viel de keus op Soesterberg met het oog op alle ontwikkelingen die er nu vrijwel tegelijkertijd tot uitvoering komen. Veel aandacht kreeg uiteraard het gebied Oude Tempel, waar volgens burgemeester Rob Metz ,,we niet zoals sommigen denken hele bossen omhakken." Commissaris Oosters kon zich ook de complexiteit van bouwen in het gebied voorstellen.

Jan van Steendelaar

Commissaris Oosters kon zich ook de complexiteit van bouwen in het gebied voorstellen Hij begrijpt dat de ,rode, invulling pijn gaat doen en dat die pijn ter discussie gesteld wordt en vindt dat provincie en gemeente de uitdaging en de opdracht hebben om dat goed uit te leggen. ,,Hoewel omwonenden daar altijd anders naar zullen kijken," zeg de burgemeester. Hij constateert dat Soesterberg van een eenzijdig dorp met tachtig procent sociale woningbouw naar een dorp gaat dat evenwichtiger is. ,,Dat geeft natuurlijk een enorme transformatieschok en dat is precies de uitdaging waar wij nu voor staan." Na een onderhoud met burgemeester en wethouders met als centrale thema's het Masterplan Soesterberg en het programma Hart van de Heuvelrug en de vliegbasis Soesterberg en stapten ze in de bus voor een rondrit door het dorp. nam de commissaris een kijkje bij onder meer

De ontvangst was in het Nationaal Militair Museum ( NMM). In het informele gedeelte voor genodigden na afloop in het NMM vertelde burgemeester Rob Metz over de route. Die begon bij sauna Thermen Soesterberg en de nieuwe wijk De Groene Hoogte. Daar kreeg de commissaris informatie over de complexiteit van de bouwplannen voor het aangrenzende gebied Oude Tempel. Een bezoek aan het bedrijventerrein langs de Centurionbaan, een belangrijke schakel in het bewoonbaar maken van Soesterberg-Noord, ging vooraf aan een kijkje bij de gevangenis Kamp van Zeist en de uitleg waar Defensie mee bezig is.Daarna had men vanaf de Kampweg zicht op de vorderingen van het nieuwe dorpshart in het project Den Bergh.

Na een bezoek aan de appartementengebouwen langs de Batenburgweg en de laatste fase van de bouw van de Pleisterplaats Soesterdal kreeg men een indruk van de veranderingen in het noordelijk deel van het dorp, waar ook volop gebouwd wordt. Burgemeester Metz: ,,We hebben de fantastische transformatie van het aggenebbisj bedrijventerrein laten zien en hoe je in een ,kameleon-bestemmingsplan' werken en wonen in elkaar kunt laten overgaan. Soest is daarmee de eerste gemeente in Nederland die dat voor elkaar heeft gekregen, ook  bij de Raad van State, niet onbelangrijk."

De route ging terug naar het Onze Lieve Vrouwe Kerkhof waar de commissaris door een stukje Frankrijk liep, het stuk grond dat in 1935 door de Frans regering is gekocht en waar Franse soldaten begraven liggen. Een kijkje bij de sportvelden aan de Kerklaan, een rit door de Rademakerstraat, waar de burgemeester het verhaal vertelde over de kermis, waarvan sommigen zeggen: hij komt niet terug. ,,Nee,"" zegt de burgemeester, ,,hij komt wèl terug als het Den Berghplein af is."

Onderdeel van het bezoek was ook een rondetafelgesprek met maatschappelijk partners, zoals het Ondernemers Netwerk Soesterberg (ONS). Ook het Rijksvastgoedbedrijf schoof aan omdat dit veel defensie-eigendommen in Soesterberg heeft waar wat mee staat te gebeuren, ook op het gebied van de regionale energiestrategie. .  .

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie