Poffertjes, oliebollen, warme chocola, aan alles is gedacht op de Warme Witte Winterweken. Alie van Nieburg (midden) doet al dertig jaar mee.
Poffertjes, oliebollen, warme chocola, aan alles is gedacht op de Warme Witte Winterweken. Alie van Nieburg (midden) doet al dertig jaar mee. Martin Huizenga

Stamppotten, muziek en kerstsfeer op 't Vaarderhoogt

13 december 2019 om 06:35 Activiteiten

SOEST Een bonte stoet mensen, van jong tot oud, gaat kerstsfeer opdoen bij de 'Warme Witte Winter Weken' binnen het tuincentrum 't Vaarderhoogt aan de Dorresteinweg, tot en met 23 december. Verkeersregelaars wijzen de weg.

Martin Huizenga

Er heerst een gezellige drukte in het nostalgische Anton Pieck dorpje waar de molen draait, de kerkklokken luiden, de fontein spuit en de neringdoenden regelmatig van winkeltje wisselen. Henk de Houthakker leidt het kinderprogramma. Rond een vuurkorf zitten kinderen met aan een stok zoete broodjes te bakken. Een smulplein wordt omringd door kraampjes met winterse versnaperingen als poffertjes, oliebollen, chocolademelk en glühwein.

Een jonge medewerker loopt rond en maakt alle vrijkomende kleverige tafeltjes met een warm nat doekje schoon. Het zijn de kleine dingen die het doen. Op het podium treden zangkoren en muzikanten op, sfeermakers.

STAMPPOTTEN Iedere vrijdag is het lichtjesavond en is er de geur van walmende stamppotten. De regen valt vandaag gestaag. De overdekte tent boven het smulplein is aan alle zijkanten dicht geritst. Een uitverkochte tent. De winterse kost smaakt goed.

WONDERFUL Pianist Joakim van Dijk zingt over Rudolf het rendier en dat Christmas 'wonderful' is, maar ook 'lonely' kan zijn. Aan een lange tafel zitten de senioren van Senior Support uit Zeist en Driebergen te smikkelen. ,,Dit uitje is door twee vrouwen opgezet en nu zijn er veel vrijwilligers. Onze twee buschauffeurs hebben vanmiddag de mensen thuis opgehaald om met elkaar van deze prachtige kerstmarkt te genieten."

VREDIG Centraal 'De Stal', symbool van de geboorte van het 'Het Kindeke'. Een antiek onderkomen, goed geïsoleerd met stro. Het voelt vredig aan. Beter dan in de herberg, waar voor de zwangere Maria en haar man Josef geen plaats was. De os en de ezel hebben een eigen ingang en kunnen buiten uitwaaien en binnen de baby met hun adem verwarmen. Roel, de herder, en zijn assistenten regelen. Visite stroomt af en aan. Omringd door veel levende have. Hun instinct en gedrag verraden dat hier 'iets legendarisch' gebeurt. Een buikzwijntje, kuikens, kippen, kalkoenen en de schaapjes worden geteld. En dan: de verbeelding van de heilige Familie. De drie koningen zijn veel te vroeg, pas op 6 januari geboekt. Voor de knuffelbalie staan ouders met hun kroost te dringen om liefdevol en vertederend met konijntjes in alle soorten en maten te kroelen.

VOORRAADJE Een mevrouw weet precies waar en wanneer de verse Spaanse olijfolie getapt kan worden en koopt een voorraadje, ook voor haar zoon. Bij de 'Winkel van Sinkel' is niet alles te koop, wel hoeden en petten maar geen dameskorsetten. Het knuffelparadijs ligt vol gehaakte knuffels. ,,Zij kan het haken niet laten."

Bij 'Van Franse Makelij' wordt Frans gesproken, vooral het woord 'cher'. In tekenstudioportretje.nl zit Denise van Valenberg uit Soest, een vormgever die gefascineerd is door dierenportretten. ,,De opleiding wilde vaak abstract werk zien, maar ik ben geboeid door realiteit én dieren."

Vóór 31 december een reactie achterlaten op haar facebook of instragram met een mooie, grappige en/of leuke herinnering aan je huisdier levert op de 31e daar de vermelding op van de winnaar. Een dierenportret als prijs.

HUISVLIJT Uw kerstbijdrage kunnen bezoekers storten in de kerstpotten van het Leger des Heils en hospice 'De Luwte'. In de dorpskerk uitgestalde huisvlijt waarvan de opbrengst honderd procent ten goede komt aan het goede doel. De reporter loopt er nu warmpjes bij met een veelkleurige winterdas en gebreide wanten. De das is op een oude Singer naaimachine in Ghana gemaakt. Meer hierover op operationhandinhand.nl, een project van een Nederlandse zendingsarts.

Kortom, bij ' t Vaarderhoogt is alles in huis. Bij de uitgang staan lange rijen voor de kassa's. Om in het kerstverhaal te blijven: het lijkt wel op een volkstelling. Niet te tellen, zoveel.

Buiten wijzen verkeersregelaars de weg, binnen de terreinafrastering helpen borden een handje.
Afbeelding
Het Anton Pieckdorp ademt een heuse kerstsfeer uit. De winkels worden wisselend bemand.
Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie