Afbeelding
Jaap van den Broek

Vuelta-peloton raast onder meer over landingsbaan

1 maart 2019 om 06:20 Sport/sport

SOEST In 2010 kwam de Giro door Soest. In 2015 logeerden AG2R en Lampre Merida in Soestduinen tijdens de eerste dagen van de Tour de France. In 2020 zal de Vuelta over Soester grondgebied komen. Karavaan en peloton rijden dan over onder meer de Amersfoortsestraat én de landingsbaan op Park Vliegbasis.

Johan van Beek

Dat zal allemaal gaan gebeuren op een zaterdag in augustus volgend jaar. De exacte data van de Vuelta zijn nog niet vastgesteld. Die hangen mede af van de Olympische Spelen, volgend jaar in Japan. Feit is dat de Vuelta op een vrijdagavond begint met een tijdrit door Utrecht. De dag erna is de start van de tweede etappe in 's-Hertogenbosch en ligt de finishlijn in Utrecht, de enige stad ter wereld die dan alle drie grote rondes in huis heeft gehad.

HOTEL Na de Ronde van Italië komt de Ronde van Spanje ook op Soester bodem. De enige link met de Ronde van Frankrijk was dat twee ploegen enkele nachten waren ondergebracht in Hilton Royal Parc. Gezien de ligging ligt het voor de hand dat volgend jaar ook weer een of meer wielerploegen in Soestduinen zullen slapen. Daarover is nu nog niets bekend.

OMGEVING De deelnemers en begeleiders, de organisatie, de media en het hele circus eromheen zullen enkele dagen voor de start van de Vuelta in Utrecht en omgeving neerstrijken. Na de proloog door de Domstad en de tweede etappe door onder meer een deel van Eemland en Soesterberg zet het peloton op de zondag koers richting Breda. Na die etappe verlaat de Vuelta ons land per vliegtuig om de etappekoers in Spanje voort te zetten.

TOURMAKER Verder is er nog niet veel bekend over hoe alles zal gaan lopen. Bij de Tourstart in Utrecht waren ook inwoners van Soest als Tourmaker betrokken bij de Grand Depart en de dagen ervoor en erna. Mogelijk zal dat volgend jaar ook bij de Vuelta het geval zijn. Het nieuws dat de Vuelta ook door Soesterberg komt, is nog te vers om al te inventariseren wat er verder zoal in onze gemeente georganiseerd gaat worden. In 2010 was een werkgroep met veel vrijwilligers actief in Soest om - in samenwerking met de gemeente en ondernemers in Soest-Zuid - allerlei activiteiten om de doorkomst van de (nog) beperkte reclamekaravaan en de renners en volgwagens heen te organiseren.

Cees Vos kan zich dat allemaal nog goed herinneren. Hij was de rechter hand van Huub Stammes die als voorzitter van de werkgroep fungeerde. Ook ren- en toervereniging Tempo Soest speelde destijds een rol. De winkeliers in zuid hadden ook van alles georganiseerd. In 2010 kwam de Giro Soest, binnen bij paleis Soestdijk om vervolgens via Soest-Zuid en Soesterberg de weg te vervolgen. Langs de weg stond het publiek soms rijen dik.

De Vuelta komt hier niet zo nadrukkelijk door bewoond gebied, maar Park Vliegbasis leent zich op die zaterdag natuurlijk uitstekend voor leuke activiteiten. Het broedseizoen van de veldleeuwerik is dan net voorbij, dus er mag dan weer worden gefietst.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie