Maatweg

3 juli 2019 om 10:37 Lokaal/Column

Ik geloof mijn ogen niet. Toch is het zo, want ik zie duidelijk zelf dat de buurvrouw, mevrouw Van Dorp, een vreugdesprongetje maak wanneer ik haar vertel dat we met vakantie naar Frankrijk gaan. Dat de buurvrouw een sprongetje maakt is achteraf beredeneerd niet zo vreemd. De buurvrouw is namelijk lerares Frans. En de buurvrouw spreekt het of ze de taal zelf heeft uitgevonden, met het land er meteen maar bij. En trouwens we gaan niet zo maar naar Frankrijk. Nee, we gaan naar Frankrijk met een vouwcaravan. Volgens het blad van de ANWB, de Bijbel voor door de week, is dat praktisch, handig en nog veel meer. Nou, en als het blad van de ANWB in die tijd iets zegt moet je van hele goede huize komen om dat tegen te spreken.

Daarbij, met gemak kom ik eindelijk eens uit de kast, wanneer je het fijne van caravans wil weten moet je bij mij zijn. Ja, want zo'n anderhalf jaar lang verkoop ik als copywriter KIP caravans. Dat doe ik weliswaar op papier en met foto's in wel vier kleuren, maar ik breng ze wel aan de man.

Daarvoor moet je uiteraard het product van haver tot gort kennen. Dat vindt de directeur van het Amersfoortse reclamebureau, Willem de Groot, waar ik werk. Jeetjemina wat een ellende: KIP caravans kijken te Soesterberg. Het lijkt wel oorlog. Door de alsmaar overvliegende straaljagers moet de dienstdoende KIP meneer alle KIP voordelen zo'n beetje in mijn oor schreeuwen, terwijl hij zelf nogal opdringerig naar zweetvoeten stinkt. In mijn kamer, een vluchtig omgebouwde badkamer, op het Amersfoortse reclamebureau jok ik een glanzende brochure bij elkaar. O, o wat is zo' n echte KIP toch gezellig en knus. Een vijf sterren hotel is er niets bij. Natuurlijk is de wegligging subliem door een speciale constructie van het chassis. Van de weeromstuit is het plan daar, ook op aanraden van de ANWB zelf, om te beginnen met een vouwcaravan op stap te gaan. Natuurlijk gaat dat zo maar niet. Inderdaad moet er eerst een haak onder de auto om de gehuurde vouwcaravan te trekken. Klaar ben je. Met zo'n haak lijk je toch net zo'n betrouwbaar aannemertje, dat iedere dag zegt dat hij, eerlijk waar, morgen komt. Maar met zo'n vouwcaravan aan de haak ben je wel weer de man die vrouw en kinderen moeiteloos de wijde wereld laat zien, het liefst in een korte broek met veel van die uiterst vreemde zakken.

Alleen achteruit rijden met een vouwcaravan aan de haak is nog een hele kunst. Nog een geluk dat een vuilnisman van zijn wagen springt om ons op weg te helpen. Nou en op de grote weg helemaal naar een camping in het Bois de Boulogne gaat het best wel goed. Oké, de rondweg van Parijs hebben we drie keer gerond, omdat ik achteruit rijden met zo'n ding nog steeds niet onder de knie heb. Maar we zien heel veel van het land omdat ik te moeilijke campings links of rechts van de weg laat liggen. En de terugreis van de laatste camping gaat zeer voorspoedig. Heel de camping helpt mee om de caravan weer in elkaar te vouwen. Eenmaal thuis maakt buurvrouw Van Dorp ter begroeting weer zo'n eigenaardig sprongetje.

Boudewijn Paans.

advertentie
advertentie