Sing a songwriter Lila (met gitaar): een van de talenten die op het podium komen.
Sing a songwriter Lila (met gitaar): een van de talenten die op het podium komen. Eigen foto

Muziekfestijn Soest: eindelijk het podium weer op

26 juni 2021 om 11:00 Podiumkunsten

SOEST Amateurs en professionals, gevestigde namen en jong talent. Het Muziekfestijn Soest biedt op zaterdag 3 juli een grote variëteit aan artiesten een podium. Tenminste achttien optredens zijn er te zien, zowel live in Idea Theater als via een livestream.

Zo lang niet optreden voor publiek. Geen kant op kunnen, hooguit thuis repeteren, over het algemeen alleen, of samen langs de een of andere digitale weg. Voor (muzikale) artiesten viel er tijdens de lockdowns niet veel te doen. De binding met het publiek was misschien nog wel het meeste wat ze misten.

Sjoerd Krijtenberg, projectmedewerker bij jongerenpodium Brandstof, en cultuurconsulent Anita Vreugdenhil vonden dat daar iets aan gedaan moest worden. Daarom zetten ze, met financiële ondersteuning van de gemeente, eendrachtig een muziekfestijn op poten dat zaterdag zijn beslag krijgt.

BOOST ,,Of je nu amateur of professional bent. Toeleven naar een optreden, geeft een extra boost”, zegt Krijtenberg. ,,De muzikant gaat met een optreden in het vooruitzicht weer de puntjes op de i zetten. En wat is het heerlijk om straks als artiest weer live mensen je muziek te zien genieten, ze ontroerd te zien raken of uit hun dak te zien gaan. En dat is precies wat we verwachten dat er gaat gebeuren tijdens Muziekfestijn Soest.”

PODIUM Daarmee willen ze letterlijk en figuurlijk artiesten van allerlei pluimage en leeftijd weer een podium bieden. Niet minder dan achttien muzikanten en groepen schreven zich in, van orkest van Muziekschool Soest tot individuele jonge talenten, zoals sing a songwriter Liane. Vooral amateurs maar ook vier mensen die hun brood verdienen met het maken van muziek. Zoals de veelzijdige Harrie Herfst die een voorproefje geeft van zijn eerste solo album dat op 17 juli wordt gelanceerd. Het muziekfestijn, dat ook door Herfst wordt gepresenteerd, krijgt daarmee een muzikale primeur.

SAMENWERKING Met Herfst is ook de presentator van het muziekfestijn genoemd, dat een samenwerking is van Brandstof, een cultureel podium waar jongeren hun talenten kunnen uiten en CultuurPunt Soest dat een kader tracht te vormen waarbinnen alle culturele puzzelstukjes op hun plaats vallen of anderszins verbonden worden met de samenleving.

VIJF UUR Muziekfestijn Soest is zaterdag 3 juli van 16.00 tot 21.00 uur. In een zeer gevarieerd programma van vier uur lang (van 18.00 tot 19.00 uur wordt een pauze ingelast) komen Soester muzikanten/zangers voorbij, solo, duo of in breder verband.

Cultuurconsulent Vreugdenhil: ,,Omdat er nu, gelukkig, ook weer publiek (wel nog beperkt) bij mag, werken we met tijdsloten van een uur. Zo geven we zoveel mogelijk mensen de kans om er bij te zijn. Met pauze, van zes tot zeven uur, geven we het publiek de gelegenheid om wat te eten.”

Omdat het voor velen best wel weer spannend is om voor publiek op te treden - hoe graag ze dat ook doen - is er zaterdag al een generale repetitie geweest in Theater Idea. Daar vindt zaterdag 3 juli ook het Muziekfestijn Soest plaats.

KAARTEN Gratis kaarten voor het theater zijn te bestellen via www.muziekfestijnsoest.nl . Op deze website is ook alle informatie te vinden over het muziekfestijn, en de link naar de livestream.

Harrie Herfst presenteert het festijn en speelt nummers van zijn eerste solo-album.
advertentie
advertentie