Afbeelding
Foto: Shutterstock

Groter aantal Nederlanders kiest dit jaar voor vakantie buiten Nederland

22 april 2022 om 07:41 Partnercontent

Een opvallende statistiek uit de Internationale Vakantiemonitor, waarvan de resultaten onlangs gepubliceerd werden: het aantal Nederlanders wat voor een vakantie buiten Nederland kiest, loopt dit jaar sterk op. Vorig jaar koos zo’n 39% van de Nederlandse vakantiegangers voor een verblijf in eigen land. Dit jaar ligt dat percentage fors lager, op 29%. Het deel van de vakantiegangers wat dit jaar niet in Nederland blijft tijdens de zomermaanden kiest veelal voor vakanties naar een Europese bestemming. Denk bijvoorbeeld aan een eiland als Kos of Samos, of steden als Barcelona en Lissabon. Vakanties naar landen buiten Europa winnen iets aan populariteit, maar in veel mindere mate dan de vakanties naar Europese bestemmingen.

Griekse en andere Europese eilanden in trek 

Veel Nederlanders kiezen voor een vakantie naar een van de Griekse eilanden. Naast Kos en Samos is ook Zakynthos een zeer geliefde vakantiebestemming. Wie langere tijd op vakantie gaat en wat wil zien naast het strand en de witte huisjes met blauwe daken, kan kiezen voor het populaire eilandhoppen in Griekenland. Onder meer de Cycladen lenen zich hier goed voor. Er zijn verschillende Nederlandse reisbureaus die dergelijke reizen aanbieden. Je hoeft zelf geen tickets meer voor de boot tussen de diverse eilanden te kopen. Wel zo makkelijk!

Ook andere Europese eilanden geliefd 

Naast de diverse Griekse eilanden zijn ook het Portugese Madeira en bijvoorbeeld het Spaanse Tenerife in trek bij Nederlanders. Het is niet voor niets, dat veel toeristen juist voor een eiland als vakantiebestemming kiezen. In de zomer loopt de temperatuur er al snel op tot boven de 25 graden Celsius. Het is er echter niet snel te warm, door de wind die vanaf zee over het eiland blaast. In de nacht koelt het daarbij af tot een aangename temperatuur om te kunnen slapen. Het is een van de nadelen van grote steden; de warmte blijft er op zomerse dagen vaak lang hangen waardoor de temperatuur in de nacht nauwelijks daalt.

Prijzen van vliegtickets de afgelopen tijd gestegen

Wie een vakantie boekt voor de komende zomer dient rekening te houden met een toegenomen ticketprijs. De afgelopen maanden hebben verschillende vliegmaatschappijen de prijzen van hun tickets verhoogd. Dat geldt overigens met name voor de intercontinentale vluchten; een vliegticket naar New York is al snel zo’n 50 euro duurder dan een half jaar geleden. Deze trend is in lijn met onder meer de sterk gestegen brandstofprijzen. Een vakantie met de auto is mede door die hoge brandstofprijzen minder aantrekkelijk dan een vliegvakantie. Immers, niet alleen Nederland kampt met hoge prijzen voor diesel en benzine. Ook in andere landen schrikt men aan de pomp. Onduidelijk is of de brandstofprijzen al voor de komende zomermaanden gedaald zullen zijn. 

advertentie
advertentie