Afbeelding
Photo by Jw. on Unsplash

Verduurzaming in de bouwsector

23 november 2021 om 07:00 Partnercontent

In het klimaatakkoord van Parijs staat dat Nederland haar CO2 uitstoot in 2030 met 49% gedaald moet zijn. En dan blijft het daar eigenlijk nog niet bij, want de uitstoot moet met 49% gedaald zijn ten opzichte van 1990! Toen waren er nog veel minder auto’s op de weg, minder vliegtuigen, en werd er op een andere manier gebouwd dan nu. Zo zitten we al jaren in een woningcrisis en kan er niks bijgebouwd worden wegens het klimaatakkoord van Parijs! In heel Nederland voelen we hier iets van. Waar we in Delfzijl de laagste huizenprijzen hebben, reizen de huizenprijzen de pan uit in Soest. Gelukkig doet de bouwsector wel haar best tot verduurzamen, zodat ook zij verder kunnen bouwen! Wij hebben de 3 grootste trends op het gebied van duurzame bouw voor jou opgesomd. ‘

Elektrische voertuigen

Ongeveer 33% van alle vervoersbewegingen in Nederland zijn bouw gerelateerd. Daardoor heeft de bouwsector een groot aandeel als het gaat om CO2 uitstoot. Gelukkig is er sinds enige tijd al een revolutie gaande. Elektrische voertuigen op de bouwplaats. Nu straks ook het vrachtverkeer grotendeels elektrisch gaat worden, kunnen we de uitlaatgassen die worden veroorzaakt door fossiele brandstoffen straks helemaal de rug toekeren! Kijk maar eens naar Volvo, zij liggen voorop op het gebied van Elektrische vrachtwagens. Deze vrachtwagens worden opgeladen door zonnepanelen op de trailer.

Duurzaam bouwmateriaal

In onze circulaire economie zien we steeds vaker dat gereedschappen, producten, onderdelen en ook bouwmateriaal opnieuw wordt gebruikt! Zo worden oude spoorbielzen voor tafels gebruikt, maar zie je ook dat er veel vaker een lift wordt hergebruikt. Dat het steeds belangrijker wordt, zie je ook aan alle nieuwe businessmodellen. Onderhoud wordt steeds belangrijker, waardoor je de levensduur van materiaal verlengt. Ook kun je ervoor kiezen om Ferex draglineschotten huren, zo hoef je het niet te kopen, maar huur je het. Dan hoeft het niet nogmaals geproduceerd te worden, maar kun je door middel van te huren ze hergebruiken!

Verduurzamen van vastgoed

Al met al is het verduurzamen van vastgoed en de bouw van vastgoed één van de pijlers met betrekking tot het inkrimpen van onze CO2 uitstoot. Ruim 7 miljoen woningen en meer dan één miljoen gebouwen met een commerciële bestemming zijn goed voor 33% van de uitstoot in Nederland. Daarom moeten we verduurzamen! Zo kunnen we de eerste stap zetten naar het Parijse klimaatakkoord. Trends met betrekking tot het verduurzamen van vastgoed zijn bijvoorbeeld het energielabel. Het energielabel van kantoorpanden moeten vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben!

Draag jij je steentje al bij aan het verduurzamen van je woning of bedrijfspand in Soest?

advertentie
advertentie