Afbeelding
Foto door Mert Guller via Unsplash

Duurzame beroepen in opkomst

28 maart 2024 om 14:50 Partnercontent

De afgelopen jaren hebben we een intense verschuiving doorgemaakt richting duurzaamheid. Dit raakt ons in alle aspecten van het leven. Van het kiezen van alternatieve voedingsmiddelen tot het veranderen van bedrijfsprocessen en het aanpassingen van woningen en bedrijfspanden. Op het gebied van werk is er dusdanig veel veranderd, dat we ook zien dat er meer duurzame banen zijn ontstaan. Er is meer behoefte aan deskundigen die weten hoe ze duurzaamheid door kunnen voeren binnen de interne bedrijfsprocessen. Dit geldt voor alle sectoren, maar zien we voornamelijk terug in de agri- en foodsector. Duurzame beroepen zijn momenteel enorm in opkomst. Dit biedt kansen. Vooral voor jongeren die momenteel een HBO- of WO-studie volgen. Door zich te specialiseren in duurzaamheid, profiteren ze niet alleen van talloze financiële beloningen, maar kunnen ze ook een verschil maken in onze samenleving en de impact die we hebben op het milieu. In deze blog onderzoeken we welke duurzame beroepen een veelbelovende toekomst hebben. 

Duurzame landbouwproducten

Nederland is de op één na grootste exporteur van landbouwproducten. Een ongelooflijk succes voor een land met onze grootte. Dit betekent echter ook dat er vroeger veel concessies zijn gedaan die van invloed waren op het milieu. Zo was er veel CO2-uitstoot en is het stikstofprobleem bij iedereen bekend. Ondertussen stijgt de vraag naar voedselproductie omdat de wereldbevolking blijft toenemen. Om die vraag te kunnen beantwoorden en tegelijkertijd de impact op het milieu en onze samenleving te verkleinen, moeten er aanpassingen worden gedaan. Verduurzamen is noodzakelijk. Tegelijkertijd is dit ook iets waar de overheid zich echt voor inzet. Voor het bevorderen van de duurzaamheid en het verbeteren van de processen met betrekking tot onze voedselproductie, zijn er meer voedselbeleidsadviseurs, stadslandbouwspecialisten en biologische boeren nodig. Het creëren van duurzame voedselsystemen is noodzakelijk en hier zijn de juiste krachten voor nodig. 

Ondertussen heerst er ook een enorm personeelstekort in de agri- en foodsector. Dit maakt dat steeds meer bedrijven in zee gaan met recruitmentbureaus die zich inzetten voor deze sector. Zij werken vooral met interims. Middels interim vacatures proberen zij de juiste specialisten te koppelen aan bedrijven om zo snel veranderingen door te voeren. Hierbij gaat het om kortdurende dienstverbanden die noodzakelijk zijn om verschillende bedrijven te adviseren en te helpen bij het optimaliseren van hun duurzame praktijken. 

Afvalbeheer

Er wordt gestreven naar een circulaire economie in Nederland. Dit houdt in dat producten gerecycled worden en dat er minder weggegooid wordt. Het is belangrijk dat er minder voedsel verspild wordt en dat er minder afval ontstaat. Er zijn specialisten nodig die kunnen helpen bij het ontwikkelen van alternatieven en ideeën om die circulaire economie te realiseren. Denk hierbij aan banen op het gebied van afvalbeheer, maar ook hergebruikspecialisten. Het bevorderen van recycling en het minimaliseren van afval zal uiteindelijk bijdragen aan een economie waarbij materialen volledig gebruikt worden en er een duurzame kringloop ontstaat. 

Hernieuwbare energie

Op het gebied van energie is er veel te doen geweest de afgelopen jaren. De behoefte naar professionals op dit gebied stijgt dan ook enorm. Hierbij denken we vooral aan beroepen die bijdragen aan de overgang naar een duurzamere energie-infrastructuur. 

advertentie
advertentie