Afbeelding
Foto door Margaret Polinder via Unsplash

Zonnepanelen op je dak blijft voorlopig aantrekkelijk

5 maart 2024 om 10:28 Partnercontent

De overheid wil het liefst dat op alle daken van alle huizen in Nederland zonnepanelen komen. Op die manier kunnen we sneller stoppen met het gebruik van gas en stroom die op milieuonvriendelijke wijze wordt opgewekt. Maar huiseigenaren aarzelen vanwege de kosten en vanwege de verlaging van de terugleververgoeding door energiemaatschappijen. Wat wel goed nieuws is: De Eerste Kamer heeft tegen het wetsvoorstel gestemd om de salderingsregeling voor zonnepaneel bezitters af te bouwen. Dit betekent dat de zelf opgewekte stroom mag worden weggestreept tegen stroom die van het netwerk werd afgenomen op momenten dat de zonnepanelen niet genoeg capaciteit opleverden, zoals in de wintermaanden kan voorkomen.

Subsidie bij de aanschaf

Wanneer je besluit om zonnepanelen aan te schaffen kun je in aanmerking komen voor subsidie. Deze kun je aanvragen via de gemeente. Daar komt bij dat ook particulieren geen btw betalen voor de aankoop en plaatsing. Voorheen kon je deze btw terugvragen nadat de factuur was voldaan. Tegenwoordig wordt de btw simpelweg niet meer in rekening gebracht. De kosten voor de zonnepanelen, de omvormer en de plaatsing kunnen sterk verschillen. Ze hangen af van het aantal panelen dat je wilt en de capaciteit van de panelen. Hier zit kwaliteitsverschil in en dat zie je uiteraard terug in de prijs. Een deskundige kan je advies geven welke keuze in jouw persoonlijke situatie de beste is.

Wanneer ga ik profiteren van gratis stroom?

Het doel van de aanschaf van zonnepanelen is natuurlijk het opwekken van gratis stroom. Maar voordat het zover is, moet je de investering terugverdienen. Omdat energiemaatschappijen een lagere vergoeding betalen voor teruggeleverde stroom duurt het vandaag de dag wat langer voordat je van je eigen gratis stroom kunt profiteren. Maar gemiddeld heb je na 7 jaar de investering terugverdiend. Vanaf dat moment is je stroom dus gratis. Aangezien zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan duurt je voordeel minimaal 18 jaar. Het is aan te raden om de panelen eens per jaar of minimaal eens in de twee tot drie jaar schoon te maken of dit te laten doen. Dit komt het rendement zeker ten goede.

Zijn zonnepanelen rendabel voor mijn woning?

Misschien vraag je je af of zonnepanelen in Amersfoort ook voor jouw huis een goede keuze zijn. In de meeste gevallen is het antwoord op die vraag ‘ja’. Ook als je dak niet volledig op het zuiden is gericht en dus de meeste zon pakt kunnen zonnepanelen nog genoeg opleveren om geheel of grotendeels jouw stroombehoefte te dekken. Een deskundige van de leverancier van zonnepanelen kan een berekening maken wat het gemiddelde rendement zal zijn. Op basis daarvan kan dan ook worden uitgerekend hoe lang het duurt voordat je de kosten van de aanschaf hebt terugverdiend. Op basis daarvan kun je dan een afweging maken of zonnepanelen voor jou de moeite waard zijn. Omdat de vraag naar installaties wat terugloopt zijn er geen wachtlijsten meer. Ook de leveringsproblemen waarvan in 2022 nog sprake was behoren grotendeels tot het verleden. Als je een besluit hebt genomen over de plaatsing dan kan er in veel gevallen binnen enkele weken een afspraak worden gemaakt.

advertentie
advertentie