De vijver rond de kinderboerderij is een van de drie plekken in Overhees waar blauwalg is vastgesteld, en goed zichtbaar is.
De vijver rond de kinderboerderij is een van de drie plekken in Overhees waar blauwalg is vastgesteld, en goed zichtbaar is. Jaap van den Broek

Blauwalg in drie vijvers Overhees in Soest

Overig

SOEST Waterschap Vallei en Veluwe heeft blauwalgen aangetroffen in het water rond de kinderboerderij bij het Vedelaarspad, in de vijver ter hoogte van Bazuin en in de vijver bij de Clemensstraat. 

De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het een stilstaand water is. Gemeente Soest heeft waarschuwingsborden geplaatst.

GOED DOUCHEN Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

WAARSCHUWINGSBORDJES De gemeente heeft waarschuwingsbordjes bij de watergangen/vijvers geplaatst. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken. 

Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe, www.vallei-veluwe.nl/blauwalg.

Afbeelding
advertentie
advertentie