Afbeelding
ROB ENGELAAR - ANP

Blauwalg aangetroffen in Overhees

26 juli 2019 om 13:14 lokaal

SOEST Er zijn door Waterschap Vallei en Veluwe blauwalgen aantroffen in de vijver aan de Obrechtstraat in Overhees. De gemeente heeft waarschuwingsborden bij de watergangen en vijvers geplaatst. Ze raden mensen af in het water te zwemmen en honden in het water te laten of ervan te drinken. 

Blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Het alg ontstaat door zogeheten cyanobactieriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het water verversen is geen optie omdat het stilstaand water betreft, zegt gemeente Soest. 

GEZONDHEID Wanneer mensen in contact komen met blauwalg kunnen zij last krijgen van huiduitslag en maag- en darmproblemen. Problemen kunnen ontstaan bij het inslikken van het water of contact met huid of ogen. In het geval van contact wordt er aangeraden om goed te douchen. Onder kwetsbare gevallen vallen kinderen en dieren. Kleine kinderen krijgen namelijk relatief meer water binnen dan volwassenen, dieren kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Daarom wordt geadviseerd om, in het geval van zieke dieren, de dierenarts te melden dat er sprake is van aanraking met blauwalg.  

advertentie
advertentie