Sinds zondag is Vogelopvang Soest gesloten, maandagmiddag werd vogelgriep vastgesteld.
Sinds zondag is Vogelopvang Soest gesloten, maandagmiddag werd vogelgriep vastgesteld. Johan van Beek

Vogelgriep vastgesteld bij Vogelopvang Soest

30 augustus 2021 om 17:54 Overig

SOEST Bij Vogelopvang Soest aan de Eemweg in Soest is vogelgriep geconstateerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA doet nu verder onderzoek naar de besmettelijkheid van de ziekte en ruimen is een reële optie. Bij Vogelopvang Soest is het verdriet groot.

Toen vorige week twee zwanen overleden op de opvang ontstond de verdenking van vogelgriep. Sinds zondagmorgen is de opvang gesloten en de eerste uitslag van het onderzoek van de NVWA kwam maandagmiddag binnen bij Vogelopvang Soest. Een positieve testuitslag, ‘maar voor ons heel negatief’, reageert Barbara van ’t Hoen, operationeel manager van Dierenzorg Eemland waar de vogelopvang onder valt. ,,De NVWA gaat morgen kijken of het om een hoog of laag besmettelijke variant gaat. Ze komen hier ook op locatie.”

VEEL GEHUILD Daarmee is er nog hoop dat het grote doemscenario wordt ontlopen: het ruimen van alle vogels. ,,Dat is een reëel toekomstbeeld. Als dat moet, is het heel begrijpelijk, want dat zijn de regels. Maar het maakt het niet minder verdrietig, vooral voor de vrijwilligers die elke dag helpen met het verzorgen alleen omdat ze een groot hart voor dieren hebben. Er is hier al heel veel gehuild.” 

SCREENEN Het is voor het eerst dat vogelgriep wordt vastgesteld bij Vogelopvang Soest, zegt Van ’t Hoen. ,,Het is heel naar. Want we doen zo ons best met screenen en hygiëne om het buiten de deur te houden. Maar soms lijken vogels kerngezond en kunnen ze toch besmet zijn.”

Met spanning wacht Vogelopvang Soest de vervolgtest en de voorgestelde maatregelen door de NVWA af.

Door Hans Veltmeijer

advertentie
advertentie