De dierenambulance ving de muskuseend en bracht hem naar uiteindelijk naar een dierenarts in Zeist, die vogelgriep vermoedt.
De dierenambulance ving de muskuseend en bracht hem naar uiteindelijk naar een dierenarts in Zeist, die vogelgriep vermoedt. Caspar Huurdeman

Muskuseend uit Soest had geen vogelgriep

8 augustus 2021 om 23:07 Overig

SOEST De muskuseend die zondagochtend nabij de Varenstraat werd opgepikt met afwijkende neurologische verschijnselen wordt momenteel in een laboratorium in Lelystad onderzocht op vogelgriep.

De kop van de eend hing door een slappe nek veelal langs het lijf, zagen omstanders. Dierenambulance Eemland werd gealarmeerd door een bezorgde buurtbewoner. Een dag eerder werd 6 kilometer verderop in Eemdijk vogelgriep H5 waargenomen. Vogelopvang Soest weigerde zondag de eend van de dierenambulance over te nemen, omdat de verschijnselen wel erg op vogelgriep leken. De dierenambulance werd doorverwezen naar de dienstdoende dierenarts Dijkshoorn in Zeist. Ook hij constateerde neurologisch afwijkend gedrag. Deze dierenarts besloot de eend in te laten slapen en informeerde de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en de gemeente Soest over mogelijke vogelgriep in de gemeente. 

BOTULISME ,,Wij nemen alle meldingen die bij ons binnenkomen serieus”, benadrukt een woordvoerder van de NVWA. ,,De muskuseend is bij ons gemeld en het kadaver is naar WBVR in Lelystad gestuurd voor onderzoek op vogelgriep.” Botulisme is in de zomerperiode de belangrijkste oorzaak van de dode watervogels en de NVWA krijgt wekelijks meldingen van dode watervogels uit het hele land, aldus de woordvoerder. ,,Op het ene recente geval van een gans in Eemsdijk na, waren de ingestuurde kadavers tot nu toe negatief. Mochten er meer wilde vogels met vogelgriep gevonden gaan worden, dan zou dat kunnen betekenen dat het risiconiveau weer omhoog wordt bijgesteld. Dan zouden maatregelen zoals een (regionale) ophokplicht weer dichterbij kunnen komen. Die beslissing is echter aan het ministerie van LNV om te maken.”

Een resultaat van het onderzoek wordt een dezer dagen verwacht.  

Door Hans Veltmeijer

advertentie
advertentie