Vogelopvang Soest is in afwachting van de resultaten van een onderzoek naar Vogelgriep. Die komen waarschijnlijk maandagmiddag.
Vogelopvang Soest is in afwachting van de resultaten van een onderzoek naar Vogelgriep. Die komen waarschijnlijk maandagmiddag. Johan van Beek

Mogelijk vogelgriep bij Vogelopvang Soest

29 augustus 2021 om 12:19 Dieren

SOEST Vogelopvang Soest aan de Eemweg in Soest is sinds zondagmorgen gesloten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar een mogelijke uitbraak van vogelgriep.

De verdenking van vogelgriep ontstond de afgelopen week toen twee zwanen op de opvang overleden. tegen het weekeinde aan stierf er nog één en werd een andere zwaan ziek. Dat was reden voor de leiding van Vogelopvang Soest om de instanties erbij te halen. Enkele vogels werden voor nader onderzoek meegenomen door de NVWA.

ONTSMETTINGSPROTOCOL De ingang van het complex is zaterdag afgesloten en er hangen berichten dat er momenteel een ‘ontsmettingsprotocol’ geldt. Of er ook daadwerkelijk vogelgriep in Soest is, is nog niet bekend. Dierenzorg Eemland, waaronder Vogelopvang Soest valt, krijgt morgenmiddag de resultaten van het onderzoek. Pas daarna kan bekeken worden welke maatregelen er eventueel nodig zijn.

Er wordt momenteel gewoon gewerkt volgens het weekendrooster, maar er kunnen tot nader order geen vogels worden gebracht bij de voorziening aan de Eemweg, waar ook konijnen en knaagdieren worden opgevangen. De opvang krijgt ondersteuning van andere opvanglocaties als Naarden en Utrecht.

NIET DRUK Het is momenteel niet druk op de Vogelopvang. ,,Gelukkig niet”, zegt een woordvoerster. Ze schat dat er niet meer dan honderd vogels zijn. Het seizoen waarin de meeste zieke en gewonde dieren binnenkomen, is net voorbij. Particuliere vogels worden er niet opgevangen.

advertentie
advertentie