Het Verzetsmonument aan de Ir. Menkolaan in Soest. Hier zal de herdenking op 15 augustus plaatsvinden.
Het Verzetsmonument aan de Ir. Menkolaan in Soest. Hier zal de herdenking op 15 augustus plaatsvinden. Jaap van den Broek

Herdenking capitulatie Japan op Verzetsplein

8 augustus 2021 om 11:29 Overig

Soesters en Soesterbergers welkom op 15 augustus 

SOEST Op zondag 15 augustus 2021 is het 76 jaar geleden dat met de capitulatie van Japan ook in Azië de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam en daarmee eveneens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In Soest wordt dat traditioneel herdacht op het Verzetsplein.

In de gemeente Soest is het een goede traditie om jaarlijks aandacht te geven aan deze belangrijke gebeurtenis met een herdenking. Om op deze dag de slachtoffers van het wereldwijde oorlogsgeweld te gedenken en om stil te staan bij de betekenis van een vrije samenleving.

Deze traditie van herdenken op 15 augustus – ook wel Indië-herdenking genoemd – wordt onderhouden door de Stichting Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg in goede samenwerking met de Vereniging Woongroep Insulinde. 

De herdenking zelf heeft betekenis voor iedereen die onderdrukking verafschuwt en vrijheid koestert, aldus de organisatoren. Zoals gebruikelijk vindt de herdenking plaats bij het monument op het Verzetsplein aan de Ir. Menkolaan in Soest. 

Het Verzetsmonument in Soest is opgericht ter nagedachtenis aan verzetslieden, vervolgden, burgerslachtoffers, Nederlandse militairen en burgerslachtoffers uit Nederlands-Indië die zijn overleden tijdens en na Tweede Wereldoorlog. 

BURGEMEESTER De plechtigheid begint aanstaande zondag stipt om 12.00 uur en duurt ongeveer een uur. Burgemeester Rob Metz zal het woord voeren namens de gemeente en de heer B. Gerbracht namens de woongroep. 

Na een moment van stilte zullen door vertegenwoordigers van enkele organisaties bloemen bij het monument worden gelegd. Overige aanwezigen zijn uitgenodigd om zelf ook bloemen bij het monument te leggen tijdens het afsluitende défilé.

De bijeenkomst vindt plaats in de buitenlucht. Naast genodigden zijn alle inwoners van Soest en Soesterberg door de organisatie van harte uitgenodigd om de herdenking bij te wonen. 

Aanwezigen worden uiteraard geacht de coronavoorschriften van dat moment in acht te nemen en de aanwijzingen van de organisatie op te volgen. De plechtigheid is ook live te volgen via Radio Soest.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie