Koningsschieten tijdens de Gildefeesten in 2018, nu het enige onderdeel.
Koningsschieten tijdens de Gildefeesten in 2018, nu het enige onderdeel. Jaap van den Broek

Alleen Koningsschieten in een ‘bubbel’ tijdens Gildefeesten 2021

6 augustus 2021 om 14:42 Overig

SOEST Het gildeterrein aan de Ferdinand Huycklaan zal na een onderbreking van twee jaar weer het decor zijn van de Gildefeesten. Ditmaal niet bezet door duizenden bezoekers en deelnemers, maar in een afgeslankte vorm. Alleen het Koningsschieten op zondag 29 augustus vindt doorgang in een ‘bubbel’.

ORGANISATIE Frank Spijker, die de schutter was die het laatste stukje vogel van de mast schoot en daarmee zich kroonde tot Gildekoning van 2019, vindt het ontzettend jammer. ,,We mogen in totaal 750 mensen toelaten en die mogen onder strikte voorwaarden het terrein op. Door het grote aantal deelnemers, medewerkers en sponsors blijft daardoor nagenoeg geen plaats over voor belangstellenden. Het wordt evengoed nog een hele organisatie, maar dat gaat ons lukken.’’ Spijker, ook voorzitter van de stichting Gildefeest en Groot Gaesbeeker Gilde, benadrukt dat er gelukkig toch nog wat gebeurt en hoopt zijn titel uit 2019 te prolongeren.

WE BESTAAN NOG De overige evenementen waaronder de Volksspelen, Volkspaardenfeest, en de Gildeloop zijn van de agenda geschrapt. De organisatoren zijn zich bewust dat die evenementen alleen met publiek een succes kunnen worden. Een feestterrein zonder feesttenten zal wennen zijn voor iedereen die het Gilde een warm hart toedraagt en waarvoor het elk jaar, na een welverdiende vakantie, een mooie afsluiter is. Volgens René van Hal is deze editie in principe een besloten feestje geworden. ,, Maar ik ben wel blij dat we onze leden kunnen laten zien dat we nog bestaan.’’

Door Ton van Zoeren

Deel dit artikel via:
advertentie