Na twee jaar 'heerschappij' zal Frank Spijker in augustus zijn koningsschap moeten verdedigen.
Na twee jaar 'heerschappij' zal Frank Spijker in augustus zijn koningsschap moeten verdedigen. Jaap van den Broek

Soester Gildefeesten dit jaar één weekeinde alleen in de buitenlucht

18 juni 2021 om 17:24 Activiteiten

SOEST De Gildefeesten zullen dit jaar uitsluitend in de open lucht plaats vinden. De feestavonden zijn nog geen haalbare kaart, laten de organisatoren weten. ,,Die zouden een te groot beroep doen op de hulpdiensten. Het gilde wil hen uit respect voor hun aanhoudend zware belasting zoveel mogelijk ontzien.”

Het feestterrein de Blaak zal op zaterdag 28 augustus (Volksfeest)  en zondag 29 augustus (Trefpunt Blaak) wel de plek zijn waar naar verwachting duizenden mensen elkaar overdag en in de vooravond treffen op de grootste Soester reünie aan het begin van de nazomer, kondigt een woordvoerder aan.

Ondanks de positieve ontwikkelingen van de coronacijfers heeft de organisatie nog steeds te maken met landelijke maatregelen. De 1,5 meter afstand past volgens het gilde niet bij de aard van het evenement. Daarom zal het corona gerelateerde controle uitvoeren bij de ingang. Wie kan aantonen dat hij gevaccineerd is of een herstel of testbewijs kan laten zien, mag de Blaak op. Dan is de anderhalve meter afstand geen verplichting meer.

Het zorgt ervoor dat iedereen zich veilig kan voelen in de Gilde-bubbel

RESERVEREN ,,Dat betekent ook dat de bezoekers moeten reserveren¨, aldus het gilde. ,,Het maakt een spontaan bezoekje  aan het gildeterrein wat lastiger, maar zorgt er wel voor dat iedereen zich daarna zo veilig mogelijk kan voelen in de zo gecreëerde ‘Gilde-bubbel’. Zo kan men elkaar weer als vanouds treffen op het gildeterrein waarop de reeds gebruikelijke terrassen nog meer uitgebreid zullen worden om iedereen de ruimte te kunnen bieden.”  

Zo denkt de organisatie een evenement te creëren waarin voldoende aandacht is voor veiligheid, waardoor zo weinig mogelijk mensen zich buitengesloten hoeven te voelen en daarmee het gevoel van saamhorigheid een zo groot mogelijke kans krijgt. In de komende periode zal in het programma meer duidelijkheid komen, 

PUBLIEKSTREKKERS Op de zaterdag van het gildeweekeinde zijn het de Volksspelen en het Volkspaardenfeest echte publiekstrekkers. Het Koningsschieten ontketent op de zondag een grote Soester reünie. Beide dagen zijn er ook veel kinderactiviteiten. ,,Dit jaar mogen de bezoekers wat langer blijven dan 18.00 uur, het tijdstip waarop normaliter het terrein even dicht gaat ter voorbereiding op de muziekavonden. Die vinden nu dus niet plaats.

Voorafgaand aan het gildeweekend is het Wandelweekend, in de tussenliggende week worden mogelijk ook de recreatieve fietstocht van Tempo en de Gildeloop van AV Pijnenburg gehouden. Het actuele programma wordt bijgehouden op www.gildefeesten.nl

advertentie
advertentie