Bij haar afscheid als directeur van basisschool de Postiljon bood Jenannette de Ronden een boom aan.
Bij haar afscheid als directeur van basisschool de Postiljon bood Jenannette de Ronden een boom aan. Eempers

Jeannette de Ronden neemt afscheid van chr. basisschool de Postiljon: “Veel tot stand gebracht op school”

30 september 2023 om 15:54 Onderwijs

SOESTERBERG Met het overhandigen van de sleutels van de school aan haar opvolgster, Else Linde, heeft directeur Jeannette de Ronden vrijdag afscheid genomen van de chr. basisschool de Postiljon waaraan zij twaalf en een half jaar verbonden is geweest. Zij bewaart de beste herinneringen aan die periode, waarin veel tot stand is gebracht. ,,Maar een nieuwe school staat er nog steeds niet.”

door Jan van Steendelaar

Op 1 april 2011 werd ze benoemd tot directeur van de Postiljon. ,,Ik werd aangenomen met de opdracht om de nieuwbouw te ontwikkelen. Daar ben ik vooral sinds 2018 intensief mee bezig geweest. We hebben mooie plannen gemaakt, maar het is er helaas nog niet van gekomen.”

In de tijd dat zij graag het onderwijs in wilde, was het een totaal andere tijd dan nu. Er is een groot lerarentekort, maar destijds was het moeilijk om een baan in het onderwijs te vinden. Ze moest dan ook na haar opleiding aan de pedagogische academie in Hilversum iets anders gaan doen. Ze werd secretaresse bij een kalenderuitgeverij. Na twee jaar had ze er genoeg van, ging invallen op scholen en kreeg uiteindelijk een vaste aanstelling op een basisschool in Weesp.

Daar is ze lang werkzaam geweest, heeft aan alle groepen lesgegeven. Ze werd leesspecialist, gaf behandelingen aan kinderen met dyslexie en zette daarvoor op scholen een pilot op, zodat ook anderen een behandeling konden geven. Daarna is ze de opleiding voor schoolleider gaan volgen en in april 2011 werd ze in die functie op de Postiljon aangenomen.

De Ronden begon al direct om de school het stempel vreedzame school te geven. Deze beschouwt de klas en de school als een leefgemeenschap, waarin alle kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin kinderen leren wat het betekent om een ,democratisch burger’ te zijn. ,,We hebben een heel fijn klimaat op school en dat is fijn voor de kinderen om in te kunnen leren.”

In 2016 zette ze het muziekonderwijs op in samenwerking met de Gooise Muziekschool. De leerlingen hebben een half uur per week muziekles. ,,Dat vind ik echt belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.”

Een jaar later werden de zaakvakken (geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en godsdienst/levensbeschouwing) gecombineerd met creatieve vakken. ,,Van daaruit geef je op een betekenisvolle en ervaringsgerichte manier onderwijs aan kinderen. Dus het is niet zo: hier heb je een boekje, ga maar lezen en maak maar antwoorden. Je gaat juist echt dingen doen met de kinderen. Er wordt veel betrokkenheid van de kinderen verwacht. Ze mogen dingen maken want ze moeten veel vaardigheden leren, presenteren, communiceren en samenwerken.

Ze is er trots op dat de school in coronatijd samen met de ouders de kwaliteit op peil heeft weten te houden. Sinds 2021 werkt de school naar een kindcentrum toe. Samen met Bink kinderopvang wordt nu gekeken naar welke activiteiten passen bij een Soesterbergs kindcentrum. Vorig jaar begon de ontwikkeling van kindgericht onderwijs met als doel ieder kind te laten aansluiten bij het eigen talent.

Het zijn ontwikkelingen in de twaalf en een half jaar als directeur van de Postiljon waarop Jeannette de Ronden met voldoening en trots terugkijkt. Daarbij verzuimt ze niet de rol van het schoolteam en de ouders te noemen, ,,waardoor de kinderen met plezier naar school gaan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie