Van sporthal Beukendal wil de gemeente met de sportclubs eind volgend jaar feestelijk afscheid nemen.
Van sporthal Beukendal wil de gemeente met de sportclubs eind volgend jaar feestelijk afscheid nemen. Johan van Beek

Nieuwe sporthal in ontwerpfase

19 maart 2020 om 07:30 Nieuwbouw

SOEST De nieuwe sporthal die achter de bestaande hal aan de Dalweg komt, krijgt de komende maanden verder vorm. Vijf architectenbureaus proberen het winnende ontwerp te tekenen. Wethouder Harrie Dijkhuizen wil de bevolking van Soest betrekken bij zowel de nieuwe hal als het afscheid van Beukendal.

Hans Veltmeijer

Dijkhuizen heeft het liever niet over een nieuwe hal, maar over 'één grote sportlocatie, het huis voor de sport in Soest'. Daarom wil de wethouder van begin af aan inwoners bij het project betrekken. ,,Het moet een hal voor heel Soest worden, en met name ook voor de jeugd, de tieners. We gaan nu nadenken over hoe we die er het beste bij kunnen betrekken."

Hij is in ieder geval van plan het moment van de eerste spade in de grond op feestelijke wijze te begeleiden. Die gebeurtenis staat gepland voor november dit jaar. Voor de bouw wil Soest maximaal een jaar uittrekken, dat is 'een eis' aan de nog uit te verkoren bouwer, laat Dijkhuizen weten.

KLANKBORDGROEP Vorige week maandag trof hij weer buurtbewoners en stakeholders tijdens een informatiebijeenkomst over de nieuwe hal. Daar kwamen een kleine twintig mensen op af. ,,En het enthousiasme viel me bij hen op", aldus de wethouder.

Inmiddels zijn vijf bureaus (uit een selectie van acht) uitgeloot om een ontwerp van de nieuwe sporthal te fabriceren. Daar gaan vakmensen binnen de gemeente en een klankbordgroep uit de samenleving nauwgezet naar kijken om het college van deskundig advies te voorzien. Zo moet er halverwege juni dit jaar 'gezamenlijk tot een definitief ontwerp worden gekomen'.

De criteria voor de nieuwe hal zijn vorig jaar bijgesteld na bezwaren van omwonenden. Zo waren er veel zorgen over het uitzicht. Daarop heeft Soest de hoogte van de nieuwe sporthal met twee meter verlaagd naar zeven meter. Dat gaat niet ten koste van de ruimte want de hal gaat een stuk de diepte in.

AFSCHEID BEUKENDAL Ook de esthetiek kreeg extra aandacht van het college nadat omwonenden hun vrees hadden geuit voor een 'lelijke hal'. In het huidige plan blijven vrijwel alle bomen staan en vormen die een groene buffer tussen sporthal en woningen. Ook wordt er gebouwd met verschillende hoogtes. De bevoorrading zal aan de voorzijde plaatsvinden, nadat bewoners aan de Soester Engweg bezwaren hadden tegen leveranties aan de achterzijde. Daardoor maakt het asfalt aan de achterzijde plaats voor groen.

Het gebouw wordt gasloos en zal door zonnepanelen van energie worden voorzien. Die duurzaamheidsopgaven, plus de almaar stijgende bouwkosten, verhoogden het prijskaartje van het project naar 7,7 miljoen euro. Maar, met een economische crisis door het coronavirus op de loer, zou deze prijs ook zomaar kunnen gaan zakken, weet Dijkhuizen.

De komst van de nieuwe sporthal betekent ook het einde van sporthal Beukendal, die plaatsmaakt voor woningbouw. Dijkhuizen wil dat ook niet ongemerkt voorbij laten gaan. ,,Beukendal heeft tientallen jaren een belangrijke plek ingenomen voor Soesters, zowel jongeren als ouderen, dus we willen een passend afscheid organiseren."

advertentie
advertentie