De kinderen van de Insingerschool namen op verschillende manieren afscheid van juf Iemkje Doesburg.
De kinderen van de Insingerschool namen op verschillende manieren afscheid van juf Iemkje Doesburg. Ronald Kersten

Juf Iemkje Doesburg: 45 jaar plezier in onderwijs

16 januari 2020 om 11:00 Onderwijs

SOEST Na bijna 45 jaar werkzaam te zijn geweest in het basisonderwijs heeft Iemkje Doesburg vrijdag voor de laatste keer de schooldeur achter zich dichtgetrokken. De afscheidnemende juf was de laatste jaren actief als intern begeleidster bij de Insingerschool. ,,Helpen met het ontwikkelen van talenten is het leuke van dit werk."

Peter Beijer

Voor het hek van de Insingerschool staan ouders, 'gewapend' met bossen bloemen, te wachten. Iemkje Doesburg neemt afscheid van de school en haar jarenlange werk wordt gewaardeerd. Naast de kleurige ruikers heeft zij deze dag tekeningen en gedichten van leerlingen gekregen. Voordat de receptie begint geniet Iemkje op haar gemak, samen met haar collega's, van de lunch. Een nieuwe fase in haar leven breekt aan. Dankbaar en tevreden blikt zij terug.

GEZELLIGHEID ,,Ik ben ik augustus 1975 als 21-jarige begonnen aan de Da Costaschool in Soestdijk, de 45 jaar maak ik dus net niet vol. Wat ik ga missen? Dat is vooral de gezelligheid met de kinderen en de collega's. Ik heb altijd fijne contacten gehad. Het mooie is dat ik kinderen in de klas heb gehad wiens ouders ik ook nog les heb gegeven. Laatst nog riep een vader naar mij: hé juf Iemkje."

INSINGER Na tien jaar Da Costaschool vertrok Iemkje in 1985 naar de Insingerschool. ,,Een mooi moment bij de Insingerschool was de bouw van het nieuwe schoolpgebouw in 2008", blikt de juf terug. ,,Met allerlei wensen en verlangens hebben wij het nieuwe gebouw vormgegeven. Het is voor mij een van de vele hoogtepunten uit mijn tijd bij de Insingerschool."

In de jaren bij de protestants-christelijke school ontwikkelde de huidige pensionado zich. ,,Ooit ben ik het onderwijs ingegaan om kennis over te dragen. In de loop der jaren ben ik er achter gekomen dat het vak meer inhoudt dan kinderen te leren wat de hoofdstad van Noord-Holland is. Het is niet alleen schooltje spelen, maar ook begeleiden, opvoeden, pedagogiek."

INTERN BEGELEIDSTER De laatste jaren stond Iemkje dan ook niet meer voor de klas, maar werkte zij als intern begeleidster. Uit dit vak haalde ze veel voldoening. ,,Je maakt allerlei persoonlijke situaties mee. Ik heb bijvoorbeeld een leerling begeleid die te maken had met een lastige thuissituatie. Daar heb ik veel energie ingestoken. Ik was zo blij toen ik hoorde dat deze leerling later zijn MAVO-diploma haalde. Het is maar een voorbeeld hoe je iemand kan helpen. Het ontwikkelen van talenten en de leerlingen daarmee helpen is het allerleukste van dit werk. Ook dat zal ik gaan missen."

SCHIERMONNIKOOG Juf Iemkje gaat de dagen nu anders invullen. ,,Ach, dat valt mee hoor", lacht ze. ,,Ik werkte drie dagen in de week, dus ik was al aan wat vrijheid gewend. De eerste week van mijn pensioen ga ik uitwaaien op Schiermonnikoog. Juist tijdens die eerste dagen wil ik mijn hoofd even leegmaken. Daarnaast heb ik genoeg zaken waar ik mijn tijd mee vul. Ik doe vrijwilligerswerk voor de Protestantse Gemeente en ik sport graag."

advertentie
advertentie