V.l.n.r. Jeroen Meeder, Rosa Noë, Jesse Opdam en Henk Vroom.
V.l.n.r. Jeroen Meeder, Rosa Noë, Jesse Opdam en Henk Vroom. Anne Bruin

Herenboeren Willemshoeve in Soest officieel van start

1 februari 2022 om 15:00 Natuur en milieu

SOEST Herenboeren Willemshoeve heeft dinsdag officieel een begin gemaakt aan de Jachthuislaan en de Praamgracht. Voor boer Jesse Opdam was het zijn eerste werkdag voor de Herenboeren. per 1 maart komt ook Rosa Noë in dienst. In de aanloopfase werken beiden in deeltijd.

Met de opening van de Herenboerderij gaat een lang gekoesterde wens van de initiatiefnemers in vervulling. Vanaf 2017 zochten zij een geschikte plek om de Herenboerderij te beginnen. In zo’n coöperatieve boerderij zijn de leden zowel producent als consument. Ze hebben een boer (of in dit geval een boerin en een boer) in loondienst die voedsel produceert. De leden laten dus iemand voor zich werken, dat verklaart de naam Herenboeren. 

GROENTETEELT In 2021 lukte het om grond te verwerven. Met het bewerken van de grond aan de Praamgracht kunnen Noë en Opdam meteen aan de slag. Daar beginnen ze met groenteteelt. De grond langs de Jachthuislaan kan pas bewerkt worden na een bestemmingsplanwijziging. Het houden van runderen is daar nu al wel mogelijk.

Het vinden van een locatie was al een mijlpaal, dat we nu al een voorzichtige start maken, is helemaal geweldig

TROTS Henk Vroom, voorzitter van de coöperatie Herenboeren Willemshoeve: ,,Het is fantastisch dat we op dit punt gekomen zijn. Het vinden van de locatie was al een mijlpaal, dat we nu al een voorzichtige start kunnen maken, is helemaal geweldig. De leden gaven ons mandaat om te bekijken wat er nu al mogelijk was. Met de aanstelling van Rosa en Jesse is de cirkel rond: we kunnen nu écht beginnen. Daar ben ik enorm trots op.”

SPOREN VERDIEND Beide boeren hebben hun sporen verdiend op het gebied van land- en tuinbouw. Boerenzoon Jesse Opdam werkte mee op de biologisch-dynamische stadsboerderij van zijn ouders in Eindhoven. Hij deed zijn opleiding aan de Landbouwuniversiteit en werkte ook in een tuinbouwbedrijf waar hij ervaring opdeed met het wekelijks samenstellen van voedselpakketten voor de afnemers. De voorgeschiedenis van Rosa Noë sluit ook goed aan bij de stap die ze nu zet. Na de Pabo deed ze een biologisch-dynamische landbouwopleiding. Ze werkte daarna in de zorglandbouw waar ze deelnemers begeleidde in het houden van vee, het kaasmaken en in de tuinbouw.

advertentie
advertentie