Modeshow bij Spullenhulp met tweedehands kleding.
Modeshow bij Spullenhulp met tweedehands kleding. Spullenhulp

Impuls voor textielrecycling in Soest en Soesterberg

16 november 2021 om 11:23 Natuur en milieu

SOEST De gemeente Soest wil bijdragen aan meer recycling van textiel en gaat daarom deelnemen aan een aanbesteding met meerdere gemeenten. Nu wordt het textiel van Soesters nog ingezameld door Stichting Sympany.

Dit contract loopt per 1 december af en Soest maakt van die gelegenheid gebruik om met andere gemeenten een aanbesteding te gaan doen via de gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Utrecht (AVU). Dat zou moeten leiden tot een hoger percentage gerecycled textiel, meer transparantie over waar het textiel belandt en schaalvoordelen.

Nu wordt wereldwijd slechts één procent van het textiel gerecycled en is de productie de afgelopen jaren steeds ‘vervuilder’ geworden; veel materiaal is helemaal niet meer te recyclen.

Soest hoopt met vrijwel alle andere bij AVU aangesloten gemeenten een steentje bij te dragen aan verbetering en het halen van de landelijke doelstelling van 30 procent recycling van het textiel op de Nederlandse markt in 2025. In 2050 moet de markt zelfs volledig circulair zijn. ,,We hebben kracht nodig om de wereld in beweging te krijgen”, aldus Soester wethouder Nermina Kundic.

Kringloopcentrum Spullenhulp (SKS) zamelt ook textiel in en zal daar ook na de aanbesteding mee door blijven gaan.

Door Hans Veltmeijer

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie