Eerst aanmelden, dan een gratis boom of struik ophalen.
Eerst aanmelden, dan een gratis boom of struik ophalen. Meer Bomen Nu

Gratis bomen en struiken ophalen tegenover Paleis Soestdijk

22 februari 2024 om 11:17 Natuur en milieu

SOEST Het terrein tegenover Paleis Soestdijk is een van de veertig bomenhubs in ons land waar begin maart gratis bomen en struiken worden weggegeven. Op deze locatie is dat op zaterdag 2 maart, tussen 10.00 en 12.00 uur. De vlieger gaat alleen op als men zich vooraf heeft aangemeld via meerbomen.nu/bomensale.

In het hele land worden van 1 tot en met 3 maart 200.000 boompjes en struiken gratis uitgedeeld aan mensen die zich hebben aangemeld. Wie zich aanmeldt voor de hub tegenover Soestdijk ontvangt kort van tevoren een exacte routebeschrijving naar de plek achter de beukenhagen. Op deze locatie worden onder andere zaailingen van zwarte elzen en wilgen uitgedeeld, maar ook beuken en berken. De zaailingen zijn 50 tot 150 centimeter lang. De aanvrager kan niet kiezen, de organisatie verdeelt.

Door kansarme boompjes uit te scheppen en gratis weg te geven, versnellen we de benodigde boomaanplant voor klimaat en biodiversiteit

MIJLPAAL

De actie is een initiatief van Meer Bomen Nu. De boompjes zijn door duizenden vrijwilligers verzameld op plekken waar ze geen kans hadden om uit te groeien tot volwassen boom. ,,Door kansarme opkomende boompjes uit gemeenteparken, sloop- en natuurgebieden uit te scheppen en gratis weg te geven, versnellen we de benodigde boomaanplant voor klimaat en biodiversiteit”, zegt een woordvoerder. Tijdens deze weggeefactie wordt dit jaar een mijlpaal bereikt: de twee miljoenste boom krijgt via Meer Bomen Nu een nieuw thuis.

BURGERBEWEGING

Meer Bomen Nu is een landelijke burgerbeweging die zich sinds 2020 inzet voor het planten van meer bomen. In vier winters is de campagne opgeschaald tot tienduizend vrijwilligers en heeft zij al twee miljoen bomen en struiken verplant. In elke provincie zijn lokale oogstgroepen actief om kansarme bomen te redden. Deze worden in regionale bomenhubs opgeslagen om te worden verdeeld aan boeren, burgers en voedselbossen  in de omgeving. De methode is inmiddels ook aangeslagen het Verenigd Koninkrijk en Ierland en Duitsland, waar ook al enkele honderdduizenden boompjes een nieuw leven hebben gekregen.

CIRCULAIRE BOMEN

Elke boom maakt jaarlijks zaailingen. Velen hiervan overleven het niet. De kansarme boompjes worden in de winter, als bomen in rust staan, uitgeschept en uitgedeeld om elders te worden geplant. De kansarme boompjes worden geplant bij tal van boeren en burgers die willen vergroenen. Zodra deze bomen en struiken zich weer vermenigvuldigen, kunnen de zaailingen daarvan ook worden verplant. Daarmee is de methode circulair: er gaat niets verloren en dat heeft veel voordelen.

De boompjes zijn veelal inheems, en worden altijd in een diverse mix uitgedeeld, in een mix van zowel bomen en struiken

KLIMAATWINST

Deze zaailingen van de bomen en struiken hebben al 5-7 jaar CO2 opgeslagen. ,,Dit zou verloren gaan wanneer ze worden versnipperd of doodgaan. Door ze te verplanten wordt dit behouden en kunnen ze doorgaan met CO2 opnemen. Dat is direct klimaatwinst. De boompjes zijn veelal inheems, en worden altijd in een diverse mix uitgedeeld, in een mix van zowel bomen en struiken. Dit betekent dat de plantplekken een waardevolle bron zijn voor voedsel en als thuis voor tal van insecten en dieren. Daarmee ondersteunen ze de Nederlandse biodiversiteit.”

advertentie
advertentie