Soester veteranen zijn uitgenodigd voor Veteranendag in Baarn.
Soester veteranen zijn uitgenodigd voor Veteranendag in Baarn. Jaap van den Broek

Gezamenlijke Veteranendag Soest en Baarn

12 september 2023 om 12:30 Mensen

SOEST/BAARN ,,Burgemeester Metz heeft positief gereageerd op onze uitnodiging, dus we gaan ervan uit dat hij aanwezig zal zijn.” Stichting Baarnse Veteranen (SBV) bestaat tien jaar en nodigt dit jaar, vanwege het jubileum, ook inwoners van Soest uit voor de jaarlijkse lokale Veteranendag, op zaterdag 23 september in de Pekingtuin in het centrum van Baarn.

door Christine Schut

,,We hopen dat het een begin is van meer samenwerking”, aldus SBV-secretaris Marcel van Bloemendal. In de gemeente Baarn wordt al sinds 2010 een lokale Veteranendag georganiseerd. ,,In het begin op verzoek van de gemeente”, weet SBV-voorzitter Arie van Essen zich nog te herinneren. ,,Na twee keer hebben we besloten een stichting op te richten waarbij we ook andere activiteiten kunnen onderbrengen, zoals veteraan in de klas, kransleggingen op 4 mei en 15 augustus, de winterwandeling en een nieuwjaarsreceptie.

300 MILITAIREN

,,Normaal houden we tijdens Veteranendag een borrel, dit jaar pakken we het, vanwege ons jubileum, grootser aan. Omdat Soest geen Veteranendag kent, hebben we dit jaar ongeveer 300 militairen in actieve dienst en veteranen uitgenodigd die in Soest en Soesterberg wonen.” In Soest is er wel een koffieochtend in museum Oud-Soest voor veteranen, maar daar komen er maar enkelen. ,,In Baarn organiseren we Veteranendag altijd in overleg met de gemeente. Onze gesprekspartner in Soest is nu ook de gemeente, we hopen dat er vanuit de Soester veteranen gesprekspartners opstaan, waardoor we meer dingen samen kunnen organiseren.”

Veteranen krijgen een lunch aangeboden en hapjes en drankjes. De voertuigen rijden een route door Baarn

MOOI INITIATIEF

,,We krijgen vanuit Soest enthousiaste reacties”, vult Marcel van Bloemendal aan. ,,Ook mensen die die dag niet kunnen, laten weten dat ze het een mooi initiatief vinden.” Veteranendag wordt gehouden op zaterdag 23 september en kent dit jaar een open karakter waarbij iedereen welkom is. ,,We beginnen al om elf uur. Veteranen krijgen een lunch aangeboden en hapjes en drankjes. Andere belangstellenden kunnen praten met veteranen, luisteren naar live muziek en een ritje maken met een militair voertuig. Kinderen vanaf zes jaar tot een jaar of vijftien kunnen zich hiervoor, met hun begeleiders, aanmelden. De voertuigen rijden een route door Baarn.” De voertuigen zijn van het Veteranen 1 NL/BE VN Transportbataljon. Dit zijn vooral oud-Dutchbatters die in hun vrije tijd aan oude legervoertuigen sleutelen.

De organisatie verwacht ongeveer 150 (oud-)militairen te kunnen begroeten in de Pekingtuing. Het leger zal tenten neerzetten in het park, dus regen kan geen spelbreker zijn.

Doelstelling van SVB is het bevorderen van de maatschappelijke erkenning en waardering voor de Nederlandse (militaire) veteraan in het algemeen en de Baarnse veteraan in het bijzonder, alsmede het bevorderen van de onderlinge contacten tussen veteranen en hun relaties en het vergroten van de sociale cohesie met de inwoners van de gemeente Baarn. Wellicht komt daar binnenkort gemeente Soest bij.

AANMELDEN

Zaterdag 23 september van 11.00 tot 17.00 uur in Pekingtuin, Stationsweg Baarn. Aanmelden voor (ex-)militairen of voor een rondrit: info@stichtingbaarnseveteranen.nl, tel. 06-10888917. Meer informatie op: stichtingbaarnseveteranen.nl.

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie