Bep en Toon Staal zijn 60 jaar getrouwd. ,,Zo lief dat zij thee bracht bij haar zieke broer.
Bep en Toon Staal zijn 60 jaar getrouwd. ,,Zo lief dat zij thee bracht bij haar zieke broer." Peter Beijer

Toon tegen Bep: 'Anders ga jij toch mee naar de film'

17 januari 2020 om 07:05 Mensen

SOEST ,,Ik had eerst helemaal geen oog voor haar, zij was maar een klein deerntje." Toon Staal denkt glimlachend terug aan de tijd dat hij verkering kreeg met Bep Westerveld. Het is zestig jaar geleden dat de twee geboren en getogen Soesters elkaar het jawoord gaven.

Peter Beijer

Dat Toon Staal en Bep Westerveld ooit een paar zouden worden, was in de eerste helft van de jaren vijftig nog niet voor te stellen. Toon was dik bevriend met Evert, de broer van Bep. ,,Hij kwam veel bij ons thuis aan de Ferdinand Huycklaan", herinnert Bep zich. ,,Dat klopt, maar ik zag haar helemaal niet staan", bevestigt Toon. ,,Op een avond zou ik met Evert naar de film in Amersfoort gaan. Hij lag echter ziek op bed. Ik was op zijn kamer en toen bracht zijn zusje Bep hem een kop thee. Dat vond ik zo lief, dat ik haar mee vroeg naar de film. Sindsdien is het 'aan' tussen ons."
VRIJDAG DE 13E Het stel ging op de fiets naar het Grand Theater in de Keistad. Toon herinnert de filmtitel als 'Een levensroman van Richard Tower'. Of ze hand in hand de fietstocht ondernamen? ,,Dat deden we later pas", zegt Bep. ,,Dat vond ik toen veel te eng." Na vijf jaar verkering trouwden de twee op 13 januari 1960. Hij was toen 25, zij 23. Toon: ,,Het was op vrijdag de 13de en in die tijd was trouwen op vrijdag gratis. We konden de centen goed gebruiken, ik verdiende 45 gulden in de week, dus wij kozen voor die gratis dag. Zoals je ziet was het geen ongeluksdag, want we hebben het best lang volgehouden."

HONDENMEPPER Toon werd geboren aan de Klaarwaterweg. Hij is een zoon van Jan Staal, de bekende 'hondenmepper'. ,,Mijn vader kreeg zelfs de meeste valse hond kalm. Hij trainde honden voor de politie. De Klaarwaterweg stond toen nog in het boerenland." Bep werd geboren aan de Eemstraat en komt uit een gezin met vijf kinderen. ,,Soest was toen nog heel klein, er waren toen maar 14.000 inwoners", vertelt de krasse Soesterse.

LUXE Het echtpaar Staal ging wonen in het Veen aan het Oude Grachtje. ,,Dat was in een oude schuur", vertelt Toon. Later ging het stel wonen aan de Kolonieweg waar een huis werd gedeeld met broer c.q. zwager Evert en diens gezin. Toon: ,,Daarna gingen we wonen aan de Troelstrastraat, daar hadden we eindelijk een goed toilet en douche." Toon en Bep kregen drie kinderen; Johan, Ton en Brenda. Zij groeiden op aan de Vermeerlaan. ,,Daar was het helemaal luxe!" De laatste jaren woont het echtpaar in Molenschot aan het Dalplein, nadat eerder een appartement in Honsbergen was betrokken. Naast de drie kinderen, zijn er vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

GRASVELDEN Toon werkte als paardensmid en is ook jaren actief geweest in de plantsoenendienst van de gemeente. ,,Wanneer je over de Varenstraat rijdt zie je daar flinke bomen staan. Die heb ik veertig jaar geleden geplant. Van één boom is een kunstsnijwerk gemaakt. Dat vind ik wel bijzonder. Vanaf ons appartement zie ik de grasvelden die ik zelf heb aangelegd. We zitten prima hier."

 

advertentie
advertentie