Bakker Ton en zijn vrouw Ank sluiten de bakkerij. Ze krijgen eindelijk tijd voor andere dingen.
Bakker Ton en zijn vrouw Ank sluiten de bakkerij. Ze krijgen eindelijk tijd voor andere dingen. Eempers

Einde van tijdperk bakkerij Tammer

26 december 2019 om 07:12 Winkels

SOESTERBERG De bakkerij is al 98 jaar een begrip in Soesterberg, maar op 31 december worden er geen brood en banket meer gebakken en komt er definitief een eind aan het familiebedrijf aan de Veldmaarschalk Montgomeryweg. Bakker Ton Tammer houdt het, als derde generatie, na 32 jaar voor gezien. Hij heeft dan eindelijk de tijd om met zijn vrouw Ank op vakantie te gaan, te gaan golfen, fietsen, wandelen en lezen, leuke dingen waar hij door de werktijden in de bakkerij niet aan toe kwam,

Jan van Steendelaar

Er was nooit tijd voor hobby's, zegt hij ,,Je was dag en nacht bezig. Was het niet in de bakkerij, dan met de boekhouding of bestellingen rondbrengen. Ik slaap altijd 's middags, dus er blijft dan weinig tijd over om iets anders te kunnen doen." Was het niet mooier geweest om het nog even vol te houden en de honderd jaar vol te maken?

,,Dan moet ik nog twee jaar doorgaan en daar heb ik geen zin in," zegt hij. Zijn vader nam in 1962 de zaak over en liet de zaak zes jaar later verbouwen. Inmiddels was zijn zoon Ton na zijn opleiding aan de technische school op vijftienjarige leeftijd ook in de zaak gekomen. In 1987 volgde hij zijn vader op.

Nu vinden hij en zijn vrouw het genoeg. De concurrentie van de supermarkt heeft het er niet gemakkelijker op gemaakt. ,,Ik denk dat 95 procent van de Soesterbergers z'n brood daar haalt, als het niet meer is." Dat was vroeger wel anders. Toen reden voor Tammer bezorgers met bakfietsen door het dorp om brood te bezorgen. Ook SRV-man Cees Vos deed dat met door Tammer geleverd brood. ,,Dus we bestreken zo'n beetje het hele dorp."

De eerste bakkerij met de naam Tammer werd in 1922 opgericht door opa Antoon, in hetzelfde pand aan de Montgomeryweg waar de op de laatste dag van dit jaar de winkeldeur definitief op slot gaat als het laatste brood dat die dag uit de wagenoven is gehaald is verkocht. Er waren toen drie bakkers in Soesterberg. Die zijn in de loop der jaren om verschillende redenen verdwenen, alleen Tammer heeft zich altijd weten te handhaven. Sinds kort is er een nieuwe bakkerszaak in Soesterberg geopend, maar zonder een Tammer.

SIRENE Net als kleinzoon Ton nu, was ook opa Toon een bekend gezicht in het dorp, want hij was ook brandweercommandant. In de bakkerij was de knop aangebracht van de sirene die bij de buren op het dak stond. Ton Tammer weet niet of hij die knop wel eens ,per ongeluk' heeft omgezet….. Hoeveel broden hij in die tijd heeft gebakken, hij zou het zelfs bij benadering niet weten. Wel dat het er steeds minder werden. Soesterberg mag dan al gegroeid zijn, veel nieuwe klanten heeft hij er niet door gekregen. ,,Wij moeten het echt van de oude klanten hebben." Ook van de toekomstige nieuwe inwoners verwacht hij niet veel klandizie. Daarom zit er in een bakkerij in het dorp geen toekomst meer, zegt hij.

Die zag hij nog wel toen hij de zaak overnam, een zaak die een uitstekende naam had door de kwaliteit die hij leverde. Dat bewijzen wel de vele onderscheidingen die bakkerij Tammer in de 98 jaar van zijn bestaan heeft gehad. 'Meer dan 100 keer bekroond' stond er op de bakfietsen waarmee in het dorp werd bezorgd.

BEDANKJES De vaste klanten vinden het uiteraard jammer dat de zaak sluit. ,,We hebben al veel bloemen en bedankjes gekregen", zegt Ank Tammer. Op de laatste dag van het jaar is het echte afscheid. Ton Tammer heeft er geen slapeloze nachten van. Hoewel, hij heeft het altijd een mooi vak gevonden.

,,Maar het is mooi geweest," zegt hij. Het pand is verkocht, de nieuwe bestemming nog onbekend, evenals het nieuwe adres van de Tammer's die nog op zoek zijn naar nieuwe woonruimte.

advertentie
advertentie