Medewerkers en vrijwilligers nemen afscheid van Paleis Soestdijk.
Medewerkers en vrijwilligers nemen afscheid van Paleis Soestdijk. Caspar Huurdeman

Paleis Soestdijk sluit zondag haar deuren

31 december 2019 om 14:00 Maatschappelijk

SOEST/BAARN De kaartverkoop, de entreebewijzen checken, het gastheerschap in de verschillende zalen, de verkoop in het winkeltje, de rondleidingen door het park en de fietsdienst, een soort vliegende keep. Per dagdeel zijn er toch snel tien vrijwilligers nodig om de bezoekers van Soestdijk een paar aangename uren te bezorgen.

Eugene Leenders

Toenmalig directeur Floris de Gelder zette rond mei 2018 een klein stukje in deze krant met een oproep voor vrijwilligers. Hij werd bedolven onder de sollicitatiebrieven. Bij een kennismakingsbijeenkomst in de Oranjerie was het een drukte van belang. Veel mensen uit Soest maar ook uit Baarn. Allemaal zijn ze verdrietig dat het na anderhalf jaar ophoudt. Heel graag waren ze nog minstens één jaar doorgegaan.

Ton en Maya Meijer hebben gewikt en gewogen, maar toch besloten om de verwarming zondag op de waakvlam te zetten en de paleisdeuren voor het grote publiek te sluiten. De kleine staf is nog verder ingekrompen. Een team van enkele mensen onder leiding van directeur Frans van der Avert blijft. Waarschijnlijk niet eens in het paleis, maar in een van de belendende kleinere percelen. Het scheelt honderden euro's aan energiekosten per dag en de vergoeding aan de vrijwilligers. Die werden aangestuurd door een betaalde duty manager. Alles bij elkaar toch snel duizend euro per dag.

Het is de laatste dagen drukker, maar er is geen stormloop. Dat komt omdat het paleis geen reclame maakt. Enerzijds omdat de brandweer niet toestaat dat er meer dan 50 mensen rondlopen, anderzijds omdat men de indruk zou krijgen dat het paleis potdicht op slot gaat. Dat is niet waar. Juist voor de zakelijke markt blijft er genoeg te doen. Wie een paar duizend euro neertelt kan dineren in de Witte Eetzaal of een receptie organiseren in de monumentale Stuczaal. De vrijwilligers pinken een traantje weg. Het was een leuke dagbesteding en onder elkaar was het gezellig.

ZONDAG Zondag valt het doek. De vrijwilligers die dan mogen werken, zien dat als een grote eer. Maar iedereen komt, want daarna wordt met elkaar en een pak tissues afscheid genomen met een stamppotbuffet in de Oranjerie. Stiekem hopen de vrijwilligers dat oud-directeur Floris de Gelder zich nog even laat zien. Coördinatrice Joan Heidinga, probeert een kern ook komend jaar bij elkaar te houden. Bij grote evenementen als Royal Park Live of Concours d'Elegance is het paleis geopend en zijn de ervaren helpende handen van groot nut.

Een laatste blik in de huiskamer van prinses Juliana en prins Berngard, Het kan nog van donderdag tot en met zondag.
advertentie
advertentie