Wethouder Liesa van Aalst opende de expositie 'De tien gezichten achter eenzaamheid'.
Wethouder Liesa van Aalst opende de expositie 'De tien gezichten achter eenzaamheid'. Gemeente Soest

Week van de ontmoeting in volle gang

29 september 2023 om 11:14 Maatschappelijk

SOEST De gemeente Soest doet mee aan de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Die  is donderdag begonnen en duurt tot en met woensdag 4 oktober. Soest noemt het ‘De Week van de Ontmoeting. De gemeente Soest organiseert in samenwerking met een reeks organisaties 

De activiteiten staan in het teken van ontmoeting, zijn voor jong en oud en zijn op een paar na, allemaal kosteloos. Het programma van de Week van de ontmoeting is bekijken op https://www.soest.nl/week-tegen-eenzaamheid.

Via de lokale coalitie tegen eenzaamheid willen de gemeente en haar partners mensen samenbrengen om eenzaamheid in Soest en Soesterberg verder te tegengaan. ,,Hierin werken we ook samen met andere netwerkorganisaties, vrijwilligersorganisaties en inwoners. De personen die in de lokale coalitie tegen eenzaamheid zitten hebben de rol van aanjager als het gaat om het tegengaan van eenzaamheid”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Nieuwe mensen leren kennen, het eigen netwerk uitbreiden en eenzaamheid bestrijden is het doel van de week. De gemeente werkt deze week van de ontmoeting samen met de SWOS, Stichting Balans, Kunstenhuis Idea, Fonds voor Soest, GIDSnetwerk en ReconnAct.

VERHALEN IN EXPOSITIE

Wethouder Liesa van Aalst trapte de week af in de bibliotheek van Soest met de opening van de expositie ‘Tien gezichten achter eenzaamheid’. De expositie is tijdens de week van de ontmoeting kosteloos te bezichtigen in de bibliotheek van Soest. Wie zijn de mensen die eenzaamheid ervaren? Wat zijn de verhalen en behoeften van deze mensen? In de expositie zijn de verhalen van tien personen te lezen. Elke persoon verbeeldt een groep inwoners. Deze tien persona’s illustreren eigen situaties, eigenschappen, behoeften en belemmeringen. Deze persona’s laten zien dat eenzaamheid bij veel mensen voorkomt, al zou je dat misschien niet vermoeden.

GEZAMENLIJK DINER

Een grote activiteit uit het programma is het ‘Neem iemand mee diner’, op woensdag 4 oktober bij Balans in De Plantage aan de Smitsweg 311. ,,Het centrale idee van het ‘neem iemand mee diner’ is dat men als inwoner iemand mee neemt die niet zo snel de deur uitgaat. Zo bestrijden we samen eenzaamheid. Daarnaast is het natuurlijk gewoon gezellig en leuk om andere inwoners te ontmoeten”, vinden de initiatiefnemers.

De bijeenkomst begint om 17.00 uur met een inloop, een inspiratiemarkt voor de bezoekers en een drankje. Het gezelschap gaat om 18.15 uur aan tafel en rond kwart over acht is het programma ten einde. Deelname is gratis. Aanmelden kan per e-mail: j.panis@stichtingbalans.nl of via telefoonnummer 06-86871513 o.v.v. het aantal personen.


Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie