Harry Witte in de Eempolder met het koffertje waarin de naar hem vernoemde prijs zit.
Harry Witte in de Eempolder met het koffertje waarin de naar hem vernoemde prijs zit. Ton Paauw

Vier actiegroepen in race voor Harry Witte Prijs

4 januari 2020 om 10:00 Maatschappelijk

SOEST Vier kandidaten maken kans op de Harry Witte Prijs 2019. Het is de tweede keer dat Gemeentebelangen Groen Soest (GGS) deze eretitel uitreikt aan een organisatie die op de een of andere manier in actie is gekomen.

De genomineerden zijn Werkgroep De Engtuin, Comité Fietsvrienden Pijnenburg, Werkgroep Slangenbosje en Werkgroep Vogelopvang Soest. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van GGS wordt bekend gemaakt wie de winnaar is geworden. Deze groep ontvangt een geldbedrag én een kunstobject dat is vervaardigd door Ton Paauw. De drie andere genomineerde werkgroepen krijgen een blijvende herinnering.

De nieuwjaarsreceptie van GGS, dat momenteel met zes zetels de grootste raadsfractie levert, is op vrijdag 10 januari en begint om 20.00 uur in De Windhond.

ACTIEVOERDER GGS stelde de Harry Witte Prijs twee jaar terug in, toen partij-oprichter Witte het gemeentebestuur verliet. De oud-kraker voerde eind jaren tachtig actie tegen de verkoop van het Soester Natuurbad. Daaruit ontstond GGS dat de actievoerder pur sang in 1990 de gemeenteraad in loodste. Witte was achttien jaar raadslid en toen jaar wethouder.

BELANG OF WELZIJN In aanmerking voor de Harry Witte Prijs komen organisaties die succesvol en met veel inzet actie voert in het het algemeen belang of welzijn van mens, dier en/of leefomgeving.

DE ENG Werkgroep De Eng voert actie om de biodiversiteit op de Eng te vergroten. Met hulp van veel inwoners is er in het afgelopen jaar een groot aantal bloemenranden op de Eng gerealiseerd met als doel om akkervogels, bijen, vlinders, hommels en insecten aan te trekken. Ook is het initiatief genomen om wintergroenten te verbouwen op de Eng.

COMITÉ FIETSVRIENDEN PIJNENBURG Het comité ijvert voor het herstel van de fietsverbinding van Soest, over landgoed Pijnenburg, naar Lage Vuursche en Hilversum. De eigenaar van landgroep Pijnenbrug heeft het pad afgesloten voor fietsers om de drukte op de bospaden te verminderen. Met acties en gesprekken met de landgrondeigenaar probeert het comité tot een oplossing te komen.

WERKGROEP SLANGENBOSJE Een groep vrijwilligers wil het kwetsbare natuurgebied het Slangenbosje extra beschermen. Het bosje beslaat 5 hectare aan de Ir. Menkolaan en kreeg zijn naam door de daar voorkomende ringslangen. De werkgroep houdt zich actief bezig met het onderhoud en voert tevens actie om het Slangenbosje te beschermen als dorpsgezicht.

VOGELOPVANG SOEST De werkgroep is onderdeel van Stichting Dierenzorg Eemland. De werkgroep helpt vogels in nood. Niet alleen vogels uit de omgeving van Soest, want sinds 1 oktober worden hier ook de vogels van Vogelopvang Utrecht opgevangen. Deze maatregel is genomen omdat de Vogelopvang Utrecht in financieel zwaar weer kwam. De werkgroep voert nu actie om mensen te bewegen een eenmalige gift te doen voor de opvang van al deze vogels.

advertentie
advertentie