Een passant past spontaan de bewegwijzering aan. Rechts staat, met bord, Meike van de Linde.
Een passant past spontaan de bewegwijzering aan. Rechts staat, met bord, Meike van de Linde. Caspar Huurdeman

Actie voor (dicht) Pijnenburgpad

30 oktober 2019 om 15:35 Overig

Inzet open fietsverbinding over landgoed

SOEST/BAARN Het comité 'Fietsvrienden Pijnenburg' ijvert voor de fietsverbinding van Soest, over landgoed Pijnenburg richting Lage Vuursche en Hilversum. Er werden zaterdagmiddag handtekeningen en steunbetuigingen verzameld voor de openstelling voor fietsers over landgoed Pijnenburg.


Christine Schut

,,We zijn expres op de hoek Wieksloterweg/Biltseweg gaan staan. Daar kon je altijd rechtdoor over landgoed Pijnenburg fietsen, maar stuit je nu op een hek", legt Meike van de Linde uit. Zij is één van de initiatiefnemers van het comité.

,,Een aantal maanden geleden heeft de eigenaar van landgoed Pijnenburg steeds meer maatregelen genomen om de fietsers van zijn landgoed te weren. Terwijl het altijd een prettige verbinding was om vanuit Soest naar Bilthoven, Lage Vuursche of Hilversum te fietsen", aldus Van de Linde. Eigenaar Per Insinger vindt de recreatiedruk, veroorzaakt door fietsers, te hoog. Volgens hem verstoren ze de natuur op zijn landgoed teveel. Wandelaar blijven wel welkom.

EMBRANCHEMENTSWEG ,,Fietsers zijn hierdoor gedupeerd. Ze moeten hierdoor over de Embranchementsweg, een drukke smalle weg zonder fietspad of via fietspaden langs drukke autowegen. Bovendien is er geen aansluiting meer met fietspaden elders op het landgoed die nog wel open zijn", vertelt Meike van de Linde verder. Het comité heeft gesproken met Insinger, die zijn standpunt toelichtte, maar ook aangaf het pad niet opnieuw te willen openstellen voor fietsers.

8 KILOMETER ,,We troffen zaterdagmiddag veel fietsers die waren verrast door het hek. Mensen uit alle delen van het land. Op kaarten staat het pad aangegeven als fietspad. Eén van die fietsers heeft vervolgens op ludieke wijze het ANWB-bord aangepast. Daarop staat dat het twee kilometer fietsen is naar Lage Vuursche. Dat zijn er inmiddels acht omdat je moet omrijden. Hij heeft van de 2 een 8 gemaakt. Er zijn afgelopen maanden wel meer dingen met verkeersborden gebeurd, om te suggereren dat het pad nooit een fietspad was, dan vind ik dit niet zo erg", aldus de Soesterse.

OPLOSSING Meike van de Linde benadrukt dat ze niet tegen landgoed Pijnenburg is. ,,We willen alleen een oplossing voor het probleem. We hopen dat de overheid daarvoor zorgt, maar om eerlijk te zijn heb ik daar geen hoge verwachting van. De provincie heeft ons geantwoord dat het niet om een provinciaal fietspad gaat. Maar er zijn drie gemeenten bij betrokken, Baarn, Soest en Hilversum, dan mag de provincie daar ook wel iets van vinden. En door de gemeenten zijn we met een kluitje het riet ingestuurd. Die weten niet wat ze met de kwestie aanmoeten", concludeert Van de Linde.

De leden van het comité 'Fietsvrienden Pijnenburg', dat inmiddels tachtig steunbetuigingen heeft ontvangen, kwamen gisteren weer bij elkaar om na te denken over oplossingen en te bespreken welke vervolgstappen ze kunnen nemen.

FACEBOOK Wie meer wil weten, kan terecht op de Facebookpagina Fietsvrienden Pijnenburg.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie